Bankou roku se stala KB, nejdynamičtější je Fio banka

Ocenění Fincentra Banka roku 2012

Ocenění Fincentra Banka roku 2012 Zdroj: Fincentrum

Komerční banka obhájila svou pozici a stejně jako v loňském roce i letos získala ocenění Fincentrum Banka roku. Pomyslnou stříbrnou medaili porota udělila České spořitelně a třetí místo obsadila Československá obchodní banka.

Česká spořitelna se s Komerční bankou na prvních dvou místech mimo roku 2008 historicky tradičně střídají, ČSOB trpí podle Fincentra relativní slabostí svého belgického vlastníka i letitými rozpaky odborné poroty kvůli netransparentnímu převzetí IPB.

Kategorii Nejdůvěryhodnější banka roku, kde hlasuje veřejnost, dominuje i nadále Česká spořitelna. V hodnocení vítězí nepřetržitě od roku 2004. Česká spořitelna je jako důvěryhodná vnímána dle Fincentra zejména z hlediska finanční stability, komunikace s klienty, bezpečnosti uložených peněz a veřejně prospěšných aktivit. Na druhé pozici se z hlediska celkové důvěryhodnosti umístila Komerční banka a třetí místo obsadila ČSOB.

Nejdynamičtější bankou roku zvolila porota Fio banku. Druhé místo patří UniCredit Bank Czech Republic, na třetím místě se letos umístila Equa bank.

Ocenění Fincentra Banka roku 2012Ocenění Fincentra Banka roku 2012 | Fincentrum

„Rok 2012 nepřinesl do českého bankovnictví žádnou revoluci. Významným signálem je potvrzení stability bankovního sektoru a obnovená ochota bank úvěrovat domácí podniky i obyvatelstvo v době, kdy se úrokové sazby pohybují na rekordně nízkých úrovních,“ uvedl předseda organizačního výboru ocenění Petr Stuchlík. Dodal, že i přes relativně klidný rok se objevily i zajímavé inovace, jako je například spuštění bezkontaktních plateb mobilními telefony.

„Trendy se mění velmi rychle. Pokud chtějí dnes banky zůstat na špičce, musí mít velmi dobrou obchodní a technologickou strategii. Rostoucí dynamika trhu s sebou přináší požadavky na kvalitní služby šité na míru klientům,“ poznamenal partner oddělení poradenství pro finanční instituce společnosti Ernst & Young Pavel Riegger. Banky by neměly podle něj situaci na trhu rozhodně podceňovat.

Kategorie pod patronátem serveru motejlek.com zkoumala oblibu privátních bank mezi nejbohatšími Čechy a Slováky, z nichž v anketě hlasovalo několik desítek. Loňské vítězství obhájila J&T Banka, těsně následovaná ČSOB.

Pojišťovnou roku se stala Česká pojišťovna. Na druhé příčce se umístila Allianz a prohodila si tak loňské pořadí s Kooperativou. Pozici Bankéře roku obhájil Pavel Kysilka. Nejlepším Pojištovákem roku se pro letošní rok stal Martin Žáček z UNIQA pojišťovny.

V kategorii Hypotéka roku 2012 zabodovala Česká spořitelna, která si podle Fincentra prvenství zasloužila především výraznou aktivitou na počátku roku, kterou rozhýbala hypoteční trh. Snížením úrokových sazeb přiměla konkurenty následovat její sazby a nasměrovala úrokové sazby k novému historickému dnu.

Penzijní fond roku 2012 vyhrál i letos Allianz penzijní fond. Důvod je dle více než zřejmý, Allianz dle Fincentra připisuje klientům v posledních letech stabilně nejvyšší zhodnocení, kterého dosahuje díky nejnižším nákladům na trhu. První místo v kategorii stavební spořitelna roku tak zaslouženě obhájila stavební spořitelna Wüstenrot.