Banku Zuno chce získat slovenský finančník Krúpa

Zuno banka

Zuno banka Zdroj: CTK

O koupi on-line banky Zuno, kterou nabídla k prodeji rakouská skupina Raiffeisen Bank International, vyslovil zájem slovenský finančník Pavol Krúpa. Podání nabídky zvažuje také největší bankovní ústav na Slovensku, Slovenská sporiteľňa. Ztrátová banka Zuno podniká v České republice i na Slovensku, dohromady má asi čtvrt milionu klientů.

„Ano, máme zájem o Zuno,“ citovaly slovenské Hospodárske noviny Krúpu, který ovládá finanční společnost Arca Capital. O ovládnutí banky Zuno se možná pokusí i Slovenská sporiteľňa, která patří do skupiny rakouské Erste Bank. „Slovenská sporiteľňa zváží možnost podání nabídky,“ uvedl mluvčí banky Štefan Frimmer.

Banka Zuno začala působit v roce 2010 na Slovensku, kde má nyní kolem 140 tisíc zákazníků, a následující rok v Česku, kde zatím získala asi 90 tisíc klientů. Patří mezi první on-line banky působící v regionu střední a východní Evropy, klasické pobočky nemá.

Český list Hospodářské noviny (HN) v úterý napsal, že Zuno se potýká s ročními ztrátami v řádu desítek milionů korun a malým objemem poskytnutých úvěrů.

Zájemci o banku mohou podat nezávazné nabídky do poloviny února, pak dostanou vybraní uchazeči možnost provést hloubkovou prověrku. Raiffeisen Bank odeslala podle HN takzvanou iniciační nabídku i dosavadním konkurentům. Banka Zuno získala licenci v Rakousku, takže převzetí bude schvalovat tamní centrální banka, nikoli Česká národní banka.