Banky: bezkontaktní karty vytlačí hotovost

platební karta

platební karta Zdroj: profimedia.cz

Tuzemské banky pokračují v zavádění bezkontaktních platebních karet. Banky i karetní asociace si od rychlého bezkontaktního placení slibují další omezení hotovostních operací. „Úlohou bezkontaktních karet je nahradit hotovostní transakce do 500 korun,“ potvrzuje Marcel Gajdoš z asociace Visa Europe.

„Část bezkontaktních transakcí bude probíhat v místech, kde se zatím platilo převážně v hotovosti,“ dodává Miroslav Lukeš, generální ředitel MasterCard Europe pro Českou republiku.

Zavádění bezkontaktních platebních karet do běžného provozu jde ale pomaleji, než se původně plánovalo. Katalyzátorem pro všechny poskytovatele bezkontaktních karet se má stát londýnská olympiáda, jejímž partnerem je Visa.

Nejdále pokročila Česká spořitelna, která svými terminály schopnými přijímat bezkontaktní karty vybavila zhruba 500 prodejen. Jde o sítě obchodů Spar, Baumax, C&A či Cinema City. „Česká spořitelna klientům vydává bezkontaktní platební karty od října loňského roku. Do konce května 2012 jsme emitovali již téměř 400 tisíc těchto karet,“ uvedl Petr Podzimek z tiskového oddělení České spořitelny.

Jiné velké banky zvolily odlišnou strategii. Nejdříve si chtějí připravit infrastrukturu, a až bude existovat dostatečný počet akceptačních míst, začnou klientům bezkontaktní karty vydávat. „U našich vybraných obchodníků jsou od června instalovány potřebné terminály. Samotné vydávání karet pro bezkontaktní platby plánujeme na konec tohoto roku,“ potvrzuje Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Čtěte také:

Mobilní platby: Trend roku 2012 u obchodníků

Platební karty MasterCard oslavují v peněženkách Čechů 20 let

Mobil místo kreditní karty už i v českém hypermarketu

Podobně je na tom ČSOB, která chce terminály vybavit především místa s důrazem na rychlost odbavení s průměrnou útratou do 500 korun. Třeba fastfoody. „Bezkontaktní karty bychom chtěli klientům nabídnout ještě v průběhu tohoto roku,“ říká mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Fio banka vydává vlastní platební karty

Fio banka začala vydávat vlastní platební karty, některé z nich vybavené i bezkontaktní technologií. Dosud banka klientům poskytovala karty emitované ČSOB. Držitelé nových karet Fio banky budou mít deset výběrů z bankomatů Fio banky měsíčně zdarma. U bankomatů dalších bank bude poplatek 30 korun. Fio banka má nyní zhruba stovku bankomatů a do konce roku jejich počet hodlá zvýšit na 150 zařízení.