Banky bojují o financování českého uranu v Mongolsku

uranový důl (ilustrační foto)

uranový důl (ilustrační foto) Zdroj: Alberto Otero Garcia, CC BY-SA 2.0, Wikimedia.com

Hned několik velkých jmen bankovního světa krouží kolem financování české těžby uranu v Mongolsku. O byznys za bezmála čtyři miliardy korun se u těžaře Uranium Industry podle informací deníku E15 uchází domácí Expobank z portfolia ruského miliardáře Igora Kima, čínská Bank of China, Mezinárodní investiční banka (MIB) sdružující země někdejšího RVHP, anebo banka PPF z majetku nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Nejraději bychom zajistili financování z domácích zdrojů, jednáme i s Českou exportní bankou, zde je ale pro nás limitující podmínka Exportní a garanční pojišťovny, která může v tomto případě pojistit úvěr maximálně ve výši 50 milionů dolarů. Nejpravděpodobnější variantou tak zůstává konsorcium několika bank,“ řekl šéf Uranium Industry Milan Klečka.

Financování z Česka prý preferuje i mongolská vláda, která má ve společném podniku s českým těžařem podstatný podíl.
„Spekulace na trhu ze zásady nekomentujeme,“ uvedl mluvčí PPF Radek Stavěl, obdobně odmítly komentovat jednání s českou firmou i další zmiňované banky.

Přípravy na vstup na mongolský trh?

Několikamiliardová investice má domácímu těžaři posloužit k vytěžení uranového ložiska v hodnotě kolem půl miliardy dolarů, těžební licenci získala firma od mongolské vlády letos v létě.

„Nabídky financování ze zahraničí vycházejí momentálně levněji,“ říká Milan Klečka. Zatímco domácí banky podle něho kalkulují ve svých nabídkách s úroky kolem 4,5 procenta ročně, takřka za polovic je prý připravena položit peníze na stůl Bank of China.

Půjčka domácímu těžaři může být prvním krokem k podílu na mongolském byznysu. „Perspektivně se zřejmě nevyhneme vstupu strategického partnera,“ dodává šéf Uranium Industry.