Banky vyklidily Krym. Bankovní sektor se v podstatě zhroutil

Banky opouštějí Krym

Banky opouštějí Krym Zdroj: Profimedia.cz

Dva měsíce po anexi Krymu Ruskem se na poloostrově prakticky zhroutil bankovní sektor. Banky, které tam operovaly pod ukrajinskou jurisdikcí, své pozice po připojení k Rusku vyklidily, a ruské banky ještě nepřišly.

Většina ukrajinských bank skončila hned po březnovém referendu o připojení k Rusku. Od největší Privatbank přes dcery rakouské Raiffeisenbank či italské UniCredit Bank. Velké banky neměly příliš na výběr.

Ukrajinská centrální banka, která hodnotu bankovního sektoru na Krymu odhadla na 1,7 až 1,9 miliardy dolarů, jim v případě neuzavření krymských operací hrozila sankcemi. Na poloostrově v době připojení k Rusku mělo dvacet ukrajinských bank přes tisíc poboček.

Například UniCredit po uzavření začala klientům vyplácet jejich vklady, aby odešla s čistým štítem. To majitel Privatbank, držitel izraelského pasu, který bydlí v Londýně, oligarcha Ihor Kolomojskyj se s klienty vůbec nemazlil. Své pobočky Privatbank na Krymu zavřel a klienty – převážně etnické Rusy – odkázal, ať se s žádostí o náhradu úspor obrátí na ruskou vládu. Privatbank měla na Krymu 339 poboček a úvěry za 700 miliard dolarů.

Ruský fond pojištění vkladů klientům Privatbank slíbil vrátit vklady až do výše v přepočtu necelých 400 tisíc korun. Ne všechny ústavy ovšem ukrajinskou centrální banku poslechly. Působení na Krymu jim nakonec zatrhla až minulý týden ruská centrální banka.