Bezdotyková technologie dobývá také iPhony

Rámeček Wireless Dynamics

Rámeček Wireless Dynamics Zdroj: xianet

Váhání společnosti Apple s instalací NFC čipů do svých telefonů iPhone nutí banky a karetní společnosti přicházet s náhradními řešeními jak umožnit uživatelům iPhonů placení mobilem.

Jednou z možností bezdotykových plateb prostřednictvím iPhonu je rámeček Wireless Dynamics, který obsahuje NFC čip. Jako první ho v tuzemsku ve spolupráci začne svým klientům nabízet Komerční banka. Ta plánuje v limitované edici vydat 1000 až 1300 takzvaných iKaret společnosti Visa určených pro iPhone ve spolupráci se speciálním rámečkem do kterého se telefon vsadí.

„Limitovanou edici iKarty získají klienti i neklienti banky na dvou pobočkách Komerční banky v Praze a Brně nebo na internetových stránkách KB,“ uvedl vedoucí platebních karet Komerční banky Petr Polák. IKarta má všechny náležitosti, aby se kromě bezkontaktního placení na terminálech dala využít také k platbách na internetu. Rámeček bude stát 1500 korun a iKarta v něm uložená bude platit tři roky. „Jde pouze o cenu toho rámečku,“ brání se Polák nařčením, že by banka chtěla na prodeji NFC rámečků vydělávat.

Banka připravuje podobnou službu i pro chytré telefony vybavené čipem NFC a systémem Android. Androidních telefonů již vybavených NFC čipem je na tuzemském trhu několik. O propagaci této technologie se aktivně snaží společnosti Samsung. Česká spořitelna zatím podobný produkt pro uživatelé telefonů iPhone testuje na svých zaměstnancích a během několika měsíců by měla být schopná nabídnout jí i svým klientům. Dá se očekávat, že další banky nebudou chtít v segmentu bezkontaktních plateb zůstat pozadu.