Britská centrální banka musí vysvětlit tiché přípravy na Brexit

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Důvěrný e-mail, který měl obsahovat detaily studie Bank of England o dopadu možného vystoupení Velké Británie z EU, se omylem dostal do rukou novinářům britského deníku Guardian. Text obsahoval i zákaz jakékoli e-mailové komunikace uvnitř banky o projektu s názvem „Bookend“.

Banka před víkendem potvrdila pravost korespondence i to, že se v tichosti zabývá dopadem vystoupení Velké Británie z EU. Začala prý posuzovat možné dopady takzvaného Brexitu krátce po nečekaném vítězství konzervativců v parlamentních volbách. Ti před volbami slíbili uspořádat referendum o vystoupení nejpozději v roce 2017.

Více než skutečnost, že centrální banka zkoumá dopady možného vystoupení z evropského společenství, však některé experty zaujalo to, že kolem toho dělá takové tajnosti. „Centrální banka chtěla projekt utajit, aby se nenechala vtáhnout do politické bitvy,“ nechal se slyšet Mark Taylor, bývalý ekonom Bank of England.

Jak se bude referendum, které se pravděpodobně uskuteční už příští rok namísto roku 2017, blížit, budou voliči chtít slyšet názor důvěryhodných institucí, jako je právě Bank of England. Navíc pokud Spojené království unii skutečně opustí, bude muset Velká Británie vyjednat řadu bilaterálních dohod, a v takovém případě je lepší ostatním své karty příliš neukazovat.

Cena za Brexit: Co by znamenal odchod Británie z EU