Britská RBS loni vykázala ztrátu 3,5 miliardy liber

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: morebyless, Flickr.com (CC BY 2.0)

Britský finanční ústav Royal Bank of Scotland (RBS) vykázal za loňský rok ztrátu 3,5 miliardy liber (131,4 miliardy korun), zejména kvůli odpisům hodnoty americké divize Citizens a nákladům spojeným s vyšetřováním obchodní praktik banky. Ztráta sice klesla z devíti miliard liber v roce 2013, banka však uvedla, že výrazně omezí aktivity v oblasti investičního bankovnictví a zaměří se na úvěrový trh v Británii.

Divize investičního bankovnictví RBS má opustit 25 zemí v Evropě, Asii a na Blízkém východě. Majetek divize se má snížit o více než 60 procent.

Banku musel v roce 2008 zachránit stát, který v ní teď vlastní 79 procent. Její záchrana stála daňové poplatníky 45 miliard liber. RBS od své záchrany nevykázala celoroční zisk, celková ztráta od její záchrany už dosáhla 49,5 miliardy liber, upozorňuje agentura Reuters.

RBS za posledních sedm let prošla velkou reorganizací a zbavila se majetku za více než bilion liber. Loni snížila náklady o 1,1 miliardy liber a dokončila reorganizaci ze sedmi provozních divizí na tři. Divize firemního a institucionálního bankovnictví omezila podnikání na 13 zemí z 38. Letos hodlá RBS snížit náklady o dalších 800 milionů dolarů.