Britské banky mají dokázat, kolik je stojí regulace

HSBC

HSBC Zdroj: ctk

Bankéři, kteří si stěžují, že je utahující se regulace stojí nemalé finanční prostředky, mají zveřejnit detailní čísla určující jejich náklady na zavádění nových regulatorních pravidel v praxi. V rozhovoru pro deník Financial Times to řekl šéf finančního parlamentního výboru Andrew Tyrie. Tvrdí, že poslanci nemají jediný důkaz o tom, jaké náklady mají finanční instituce s uplatňováním nových nařízení.

Tyrie reagoval na množící se útoky ze strany manažerů bank. Počátkem tohoto týdnem si při zveřejnění nepříliš oslnivých výsledků postěžoval šéf HSBC Douglas Flint, který uvedl, že přílišná regulace posledních let v bankéřích vypěstovala odpor k jakémukoliv riskování. Bez toho ale banky nevydělají, kolik si představují.

Tyrie říká, že politici si musejí uvědomit, že neustálým připomínáním padlých bank vyvíjejí přílišný tlak na regulátory. „Je zásadní, aby si politici udrželi soudnost a nezahnali regulátory do kouta, kde se budou snažit bojovat (regulátoři) proti své kritice přeregulováním systému,“ uvedl Tyrie.

Andrew Tyrie předsedal parlamentní komisi pro bankovní standardy, která loni vydala zprávu s doporučeními na vyčistění odvětví. Řada doporučení komise byla nakonec zahrnuta do plánu britských regulátorů FCA a PRA.

Poslanec za konzervativce si myslí, že banky potřebují radikální zlepšení svých standardů a vnitřní kultury. „Top management se v tomto již změnil, ale změnu k lepšíma na nižších stupních bankovní hierarchie zatím nevidíme a s tím je potřeba něco udělat. Musejí si uvědomit rozsah dřívějších chyb a zkusit to jinak.“