Buřinka získala za 3D tištěný dům Prvok zlato v European Excellence Awards

Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny ČS s oceněním European Excellence Awards

Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny ČS s oceněním European Excellence Awards Zdroj: Stavební spořitelna České spořitelny

Stavební spořitelna ČS (Buřinka) spolu s AMI Communications získala prestižní zlaté ocenění za komunikační kampaň spojenou s prvním 3D tištěným plovoucím domem Prvok. Porotu přesvědčila svou odvahou, inovativním přístupem, ale i unikátností řešení.

Rozhovor na téma úspěšné kampaně k 3D tištěnému domu Prvok od Buřinky nám poskytl Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny ČS

Zaznamenali jsme, že Buřinka spolu s AMI Comunications získala prestižní ocenění European Excellence Award za projekt Prvok. Můžete nám popsat, o jaký projekt se jedná?

V loňském roce jsme ve spolupráci se sochařem Michalem Trpákem uskutečnili významný experiment – vytiskli jsme první 3D tištěný celoročně obyvatelný plovoucí dům v ČR. Za necelý rok se nám podařilo vše zrealizovat a v srpnu jsme hotový dům představili veřejnosti na Střeleckém ostrově v Praze. Projekt nás od začátku nadchnul. Líbila se nám myšlenka, že se vydáme neprošlapanou cestou a představíme veřejnosti tuhle inovativní technologii ve stavebnictví.

I do stavebnictví pandemie zasáhla, hrálo tohle roli, když jste projekt připravovali?

S projektem jsme začali ještě před příchodem pandemie. Když se naplno rozjela, stáli jsme před rozhodnutím, zda Prvoka na čas neodložit. Ale rozhodli jsme se, že teď je naopak nejvhodnější chvíle, kdy pokračovat.

Jak to? Co si pod tím mám představit?

3D tisk budov znamená pro stavebnictví nesmírnou inovaci. Pomůže proces stavby zrychlit a v budoucnu i zlevnit. Vyřeší problém s nedostatkem pracovníků a pomůže oživit zájem studentů o obor stavebnictví. Robotické rameno je navíc nesmírně přesné, nedělá chyby a dovolí vám mnohem různorodější tvary. Fantazii se meze nekladou a projekt to nijak výrazně neprodraží. Tisknout navíc můžete i z recyklovaného betonu a tím výrazně šetříte životní prostředí.

Jako stavební spořitelna cítíme velkou odpovědnost co nejvíce zbrzdit významné prořídnutí stavebního trhu a maximálně pomoci stavebním firmám i lidem, kteří si přejí stavět nebo rekonstruovat.

Za co přesně je udělováno ocenění European Excelence Award?

Cenu jsme získali za komunikační kampaň k projektu Prvok od Buřinky. Za celým projektem stojí obrovské množství práce všech zúčastněných. Nejen u nás v Buřince a ve Scoolptu, který zajištoval samotný tisk domu. Musím poděkovat i všem partnerům, kteří do domu dodali vybavení a technologie. Náš projekt zaujal novináře po celém světě. Napsali o něm v 55 zemích světa.  Na kampani jsme spolupracovali s AMI Communications, u nichž oceňuji, že jsme se mohli spolehnout na jejich odbornost i dobrý úsudek. 

Chystáte další podobné projekty?

Prvok rozhodně není ojedinělý projekt. Již nyní připravujeme v této oblasti další aktivity.  Chceme tentokrát dostat 3D tisk blíže lidem, k běžnému používání.