Burzovní souboj bank má vyhrát Erste, odhadují analytici

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stepan Bruner, E15

Po oznámení výsledků pololetního byznysu velkých českých bank si vzala jejich akcie v srpnu na paškál hned pětice analytických dílen z obou stran Atlantiku. Desítky procent mohou podle analytiků připsat akcie Erste i Komerční banky.

Zatímco u rakouské Erste se vyhlídky pro její akcie přepisovaly směrem vzhůru, atraktivita akcií Komerční banky podle expertů utrpěla kvůli hrozbě nižších dividend.

Oba finanční tituly prý ale mají před sebou růstovou budoucnost. Pozitivní výhled má zámořská banka JP Morgan Chase. Bankéři z Wall Street předpokládají, že se akcie Erste koncem příštích letních prázdnin budou obchodovat při ceně 945 korun za akcii. Sázka na rakouský titul by tak do roka a do dne burziánům vynesla 34 procent.

Nejen Američané míří u akcií Erste vysoko. Švýcarská Credit Suisse sází na dvacetiprocentní růst, 15 procent slibuje pro příštích 12 měsíců i britská HSBC. „Vzhledem k lepší očekávané ziskovosti Erste Bank v letošním roce je ze strany akcionářů banky oprávněné letos očekávat oproti loňsku progres ve výši dividendy, akcie doporučujeme nakupovat,“ uvádí analytik Fio banky Michal Křikava. Podle něho nabízí akcie Erste aktuálně 17procentní růstový příslib.

Tvrdším oříškem je pro analytiky osud akcií Komerční banky. Podle švýcarské UBS se titul během příštích dvanácti měsíců takřka nehne z místa, růžovou budoucnost naopak komerčce věští domácí J&T Banka. Svůj dřívější supercíl převyšující 1100 korun sice snížila, i tak prý ale akcie nabídnou investorům do roka 27 procent k dobru.

„Banka se vrací ke své ‚normální‘ dividendové politice, čímž se myslí období před rokem 2014. Fakticky to znamená snížení podílu vypláceného zisku v průměru z 90 na 65 procent. To není tragédie, investoři ale budou do budoucna určitě opatrnější,“ uvádí analytik České spořitelny Petr Bártek.

Akcie Erste od publikace pololetních výsledků na počátku srpna už téměř o 13 procent podražily.
Opačný efekt mělo odhalení pololetního hospodaření na Komerční banku. Akcie během srpna už o 16 procent propadly.

DoporučeníDoporučení|E15