Bývalé kampeličce Creditas se přerod na banku zatím daří. Ztrojnásobila zisk

Banka Creditas

Banka Creditas Zdroj: profimedia.cz

Někdejší záložna Creditas pokračuje ve svém druhém roce na bankovním trhu v růstu. Za tři čtvrtletí 2018 se jí zisk meziročně více než ztrojnásobil na 134 milionů korun. 

Konkurenční Air Bank vykázala za tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 1,2 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 329 procent. Čistý zisk České spořitelny v tomto období mírně stoupl o 140 milionů na 11,8 miliardy korun.

Creditas má 50 tisíc klientů. V porovnání se stavem k začátku ledna 2017 je to nárůst na 2,5násobek. Podobným tempem v tomto období rostla i bilanční suma a kapitál.

Bilanční suma banky z necelých 11 miliard vyrostla na současných více než 30 miliard korun. Nejvýznamnější položkou aktiv byly poskytnuté úvěry, které ke konci třetího čtvrtletí činily 14,4 miliardy korun, což je od začátku roku nárůst o více než čtvrtinu.

Creditas průběžně posilovala i svou kapitálovou pozici. Vlastní kapitál vzrostl od začátku roku 2018 o více než miliardu na 3,1 miliardy korun. Na tomto navýšení se zásadní měrou podílel majoritní akcionář.

Rok 2018 je pro banku ve znamení zásadních investic do otevřeného bankovnictví a multibankovní platformy Richee. „Chceme si udržet pozici lídra v moderních technologiích. Jako první na trhu jsme umožnili klientům přes naše internetové bankovnictví obsluhovat účty dalších bank a spustili jsme zatím jedinou multibankovní aplikaci v Česku. O Richeeho je velký zájem a do této oblasti chceme významně investovat i nadále,“ uvedl předseda představenstva banky Vladimír Hořejší.

Creditas je součástí skupiny, která zahrnuje také investiční skupinu Unicapital. Na finančním trhu působí 22 let. Majoritním vlastníkem banky je finančník a investor Pavel Hubáček.