ČEB ani na čtvrtý pokus neprodala pohledávku za Slovakia Steel Mills

Česká exportní banka

Česká exportní banka Zdroj: CTK

Státní Česká exportní banka (ČEB) ani na počtvrté neprodala pohledávku ve výši 168 milionů eur (4,6 miliardy korun) za Slovakia Steel Mills (SSM). Ve hře byl přitom reálně jen jeden uchazeč: skupina Arca Capital.

„Představenstvo rozhodlo aktuální nabídku v pátek neakceptovat, protože ji nepovažuje za nejvýhodnější. Toto rozhodnutí vzala v pondělí na vědomí i dozorčí rada,“ říká Petr Križan, ředitel odboru Mezinárodní vztahy a komunikace. ČEB chce podle něj maximalizovat výtěžnost z pohledávky a tím co nejméně zatížit státní rozpočet.

Většinový akcionář Arca Capital Pavol Krúpa je průběhem soutěže překvapený. Zda se zúčastní i dalšího jednání ještě neví. „Musím nejprve dostat oficiální odpověď.“

ČEB přitom prodává pohledávku bez úspěchu již od května. Od dalšího jednání si nicméně slibuje, že získá více peněz, než od Arky, jež nabízela 52 milionů eur (1,44 miliardy korun). „V současné době máme další nabídky, protože slovenský soud zamítl restrukturalizaci,“ tvrdí Križan. „Máme dvě, nebo tři nové nabídky.“ Jde podle Križana o zájemce, s nimiž se dosud nejednalo.

Zcela noví zájemci by byl obrovský zvrat v prodeji obří pohledávky. Zvláště v době, kdy stále běží insolvenční řízení ohledně SSM. Ani případného konkursu se však ČEB neobává a očekává, že by v tomto případě získala nazpět více peněz, než 52 milionů eur. „Veškeré podklady, které máme, tomu nasvědčují,“ uvádí Križan. Podle Krúpy by ČEB více peněz rozhodně nezískala.