Čemu se od letošního roku nevyhnete při online platbách?

Používejte mobilní aplikaci George klíč od České spořitelny

Používejte mobilní aplikaci George klíč od České spořitelny Zdroj: Česká spořitelna

Transakce kartou přes internet musejí být od nového roku potvrzeny dvoufaktorově. „Už nestačí opsat údaje z platební karty a vyplnit jednorázový SMS kód. Nově musí nakupující potvrdit platbu ještě druhým krokem,“ vysvětluje Jan Hailich, manažer platebních řešení České spořitelny. Druhá fáze ověření zabere klientům pár vteřin. Ovšem výrazně zvýší bezpečnost jejich  platby.

Nově musí klienti platbu potvrdit dvěma ze tří možných faktorů:

  • faktor „něco mám“ (vlastním mobilní telefon s aplikací George klíč);
  • faktor „něco znám“ (znám svůj 6místný kód v mobilním klíči nebo znám svůj ePIN);
  • faktor „něco jsem“ (potvrzuji platby biometricky, tedy pomocí otisku prstu či scanu obličeje; nebo vás banka rozpozná pomocí behaviorální analýzy).

Nejjednodušší je potvrzovat platby pomocí klíče

Česká spořitelna se na zavedení této povinnosti připravila v předstihu. Klientům nabízí aplikaci George klíč, která je bezpečnější a pohodlnější náhradou přihlašovacích a ověřovacích SMS. Při samotné platbě nepotřebuje klient jednorázové SMS kódy, protože mobilní aplikace komunikuje s bankou napřímo.

„George klíč pro bezpečné a jednoduché potvrzení transakcí v digitálním bankovnictví používá již více než polovina našich klientů, kteří platí kartou na internetu alespoň jednou za měsíc," říká Jan Hailich, a dodává: „Kromě toho, že už nemusí složitě opisovat potvrzovací kódy z SMS, se mohou prostřednictvím George klíče v případě potřeby snadno spojit s klientských centrem nebo si mohou zobrazit či změnit PIN na své kartě. Rovněž si také upraví výši limitu pro platby kartou, jak v kamenném obchodě, tak na internetu."

Jak potvrzovat platby, pokud nemám aplikaci George klíč

Ne všichni klienti mají tzv. chytrý telefon. Ti mohou i nadále potvrzovat platby na internetu zadáním číselného kódu z potvrzovací SMS. Musí ale počítat s tím, že pro dokončení platby mohou být požádáni o druhý bezpečnostní prvek, kterým je pětimístný ePIN. Získat ho lze snadno v internetovém bankovnictví George nebo v jakémkoli bankomatu České spořitelny.

Klienty chrání unikátní behaviorální analýza

Veškeré on-line platby a transakce klientů České spořitelny chrání unikátní systém, který identifikuje potenciálně podezřelé transakce. Systém analyzuje, jak se klient při nakupování chová, a průběžně vylepšuje jeho unikátní platební profil potřebný pro potvrzení identity při online platbách. Díky tomu i klienti, kteří nemají aplikaci George klíč a používají pro potvrzení plateb kartou kód z SMS, nemusí po několika transakcích ve většině případů ePIN zadávat. Více o placení kartou na internetu je na www.csas.cz/platbykartou.