Česká spořitelna zvýšila v prvním pololetí zisk na 8,2 miliardy

Bankomat České spořitelny

Bankomat České spořitelny Zdroj: David Vagaday/E15

Česká spořitelna zažila příznivé první pololetí, její konsolidovaný čistý zisk se v něm zvýšil o 12,5 procenta na 8,2 miliardy korun. Banka klientům poskytla o 7,7 procenta vyšší objem úvěrů, celkem 40,5 miliardy korun. Bilanční suma poprvé v historii překročila bilion korun.

„Velkou radost nám dělá růst úvěrů ve všech klíčových segmentech, který ukazuje, že se české ekonomice daří a domácnosti a firmy v ní mají důvěru. Hlavním tahounem tohoto růstu byly především nové hypoteční úvěry v objemu přesahujícím 25 miliard korun za první pololetí 2016, což znamená historicky nejsilnější první pololetí,“ uvedl Tomáš Salomon, předseda představenstva České spořitelny.

Provozní zisk banky v porovnání s loňským pololetím ale klesl o 6,1 procenta na 10,2 miliardy korun. Důvodem tohoto poklesu bylo pokračující snižování čistých výnosů z poplatků a provizí, pokles čistého zisku z obchodních operací, který byl před rokem mimořádně vysoký kvůli jednorázovému vlivu změny metodiky při oceňování derivátů, a nižší příjmy z pronájmu nemovitostí v souvislosti s postupným odprodejem investičních nemovitostí.

Výnosy z poplatků klesly skoro o desetinu

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 9,2 procenta na 4,6 miliardy korun a čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou byl meziročně nižší o 13,8 procenta, činil 1,2 miliardy korun. Bance se současně ale podařilo snížit své provozní náklady, oproti stejnému loňskému období klesly o 3,3 procenta na 8,8 miliardy korun.

„Růst zisku České spořitelny je poměrně značný a svědčí mimo jiné o tom, že ekonomická aktivita v ČR prudce stoupá,“ komentoval čísla analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Nicméně je podle něj nutné upozornit na pokles čistého úrokového výnosu, čisté úrokové marže a čistých výnosů z poplatků a provizí. „Tržby ze služeb, které jsou jádrem činnosti, klesají. Takže až se úvěrový boom zastaví, mohou zisky při zpomalení ekonomické aktivity prudce propadnout,“ poznamenal.

Proti loňskému prvnímu pololetí se změnila struktura aktiv, zvýšil se objem poskytnutých klientských úvěrů a objem vkladů uložených u České národní banky. Snížil se objem realizovatelných finančních aktiv. Na pasivní straně bilance stouply klientské vklady, mezibankovní vklady a objem vlastního kapitálu. Nižší byla i velikost vlastních emitovaných cenných papírů.

ČS je co do počtu klientů největší tuzemskou bankou. Její mateřská společnost Erste Group, která obchoduje na pražské burze, skončila podle dnes zveřejněných výsledků v prvním pololetí s čistým ziskem 841,7 milionu eur (téměř 23 miliard korun), meziročně byl vyšší o více než 70 procent. Pro banku to byl nejlepší pololetní výsledek v její historii.