České banky zachraňují zisky svých mateřských ústavů

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: profimedia.cz

Co by si velké zahraniční bankovní skupiny počaly bez svých českých dcer? K takové otázce vybízí pohled na jejich hospodaření - zatímco se totiž zahraniční banky potýkají s poklesy zisku či rovnou padají do červených čísel, jejich české dcery své zisky trvale zvyšují a své matky tak zachraňují od účetních propadáků.

Příklady? Česká spořitelna se na letošním pololetním zisku mateřské Erste Bank podílela ze tří čtvrtin, Komerční banka k zisku Société Générale pomohla více než třetinou a ČSOB pak zmírnila vysokou ztrátu mateřské KBC, když sama vydělala 3,9 miliardy korun. Dohromady pak čtveřice (tj. spolu s UniCredit Bank) největších tuzemských bank v prvním pololetí zvýšila čistý zisk o 29 procent na 25,3 miliardy korun.

Česká spořitelna v pololetí zaznamenala nárůst čistého zisku o 14 procent na 8,22 miliardy korun. Největší nárůst vykázala UniCredit Bank, a to o 141 procent na 1,61 miliardy korun. Výrazný růst je ale zkreslen tím, že loni v pololetí banka odepsala řecké dluhopisy v hodnotě 858 milionů korun. ČSOB v pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 27 procent na 7,9 miliardy korun a Komerční banka o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun.

U všech velkých bank lze podle analytika společnosti Cyrrus Marka Hatlapatky pozorovat několik společných trendů. „Hlavním tahounem meziročního růstu zisku je výrazný pokles nákladů rizika. U dvou ze tří bank je hlavní rozdíl v tom, že již nyní výsledky nezatěžují obrovské náklady rizika spojené s Řeckem,“ uvedl.

Česká spořitelna nevlastní a ani v době krize nevlastnila žádné italské, španělské, irské, portugalské ani řecké státní dluhopisy. Banka pouze vlastní dluhopisy podniků, a to ve Španělsku za 1,8 miliardy korun a v Irsku za 0,2 miliardy korun. Rovněž Komerční banka již nemá v držení žádné dluhopisy Španělska, Řecka nebo Irska. V případě Itálie drží dluhopisy za 7,4 miliardy korun. ČSOB dnes , že do konce letošního dubna prodala všechny řecké a španělské dluhopisy v držení. Nyní drží dluhopisy Itálie za necelou miliardu korun.

Pololetní čistý zisk (ztráta) největších českých bank a jejich matek (v miliardách korun):

Bankovní skupina Erste Group (Česká spořitelna) KBC (ČSOB) Société Générale (Komerční banka) UniCredit Group (UniCredit Bank)
Výsledek české pobočky 8,22 7,88 7,6 1,61
Výsledek celé skupiny 11,39 -4,02 10,88 27,62

„Expozice velkých bank vůči problémovým evropským zemím během posledního roku a půl výrazně klesla. Expozice vůči Řecku či Španělsku je prakticky nulová, jediná významnější expozice je vůči Itálii, i její výše je nicméně vzhledem ke kapitálové vybavenosti českých bank velmi nízká,“ uvedl k tomu Hatlapatka.

Analytik upozornil, že přes vysoké vykazované zisky se banky nepohybují v příznivém ekonomickém prostředí. To se podle něj nejvíce odráží ve výnosech, kterým v prostředí velmi nízkých úrokových sazeb a silných konkurenčních tlaků chybí růstový motor. „Čistý úrokový výnos i výnosy z poplatků a provizí tak v souhrnu tří největších bank meziročně klesly. Úvěrová portfolia sice bankám rostou, nicméně především v nízkomaržových segmentech, jakým jsou například hypoteční úvěry,“ dodal.