České Raiffeisenbank se kvůli výdajům na IT propadl zisk o 28 procent

Pražské sídlo Raiffeisenbank

Pražské sídlo Raiffeisenbank Zdroj: Euro Tomas Novak

Raiffeisenbank v České republice klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 28 procent na 1,5 miliardy korun. Na vině jsou zejména nižší úrokové výnosy a výdaje na vybudování nové IT infrastruktury. Horší výsledky vykázala i rakouská mateřská firma – Raiffeisen Bank International. Té se snížil zisk téměř o šest procent.

Podle šéfa české Raiffeisenbank Maria Drosce se letošní hospodaření banky vyvíjí podle očekávání. „Přetrvávající zpomalení domácí ekonomiky se odrazilo v nižší ekonomické aktivitě a menším zájmu o bankovní služby, což přispělo k poklesu našich úrokových výnosů,“ vysvětlil Drosc.

Finančnímu domu zároveň kvůli spuštění první části nového IT systému a vyšším výdajům na marketing narostly provozní náklady o desetinu na 4,5 miliardy korun. „Bez jednorázového vlivu těchto IT nákladů by byl pokles zisku banky zhruba poloviční,“ doplnil Mario Drosc.

Raiffeisenbank meziročně klesly celková aktiva o 5,2 procenta na 190 miliard korun. Objem úvěrů vzrostl o 1,5 procenta na 152,6 miliardy korun, naopak vklady klientů se snížily o 5,7 miliardy korun na 137,6 miliardy Kč. Čisté úrokové výnosy se propadly téměř o 11 procent na 4,4 miliardy korun.

Jak si vedly ostatní české banky?
Výsledky za prvních devět měsíců už zveřejnily také další velké tuzemské banky. České spořitelně klesl čistý zisk o 2,5 procenta na 11,5 miliardy Kč, ČSOB o sedm procent na 10,8 miliardy Kč. O 12,5 procenta se snížil čistý zisk Komerční bance, a to na 9,6 miliardy korun. Pouze UniCredit Bank stoupl o devět procent na 2,5 miliardy korun.

Bilanci si banka vylepšila díky čistým příjmům z poplatků, které stouply o bezmála pět procent na 1,7 miliardy korun. K nárůstu došlo především u firemních klientů kvůli větší aktivitě v úvěrové oblasti, v retailu výnosy z poplatků stagnují.

Finanční výsledky oznámil také rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International, který je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank. Ve třetím čtvrtletí mu klesl čistý zisk o 5,6 procenta na 134 milionů eur, tedy 3,7 miliardy Kč. Výsledek nicméně překonal očekávání analytiků, kteří počítali s propadem zisku dokonce o pětinu na 113 milionů eur.

Skupina Raiffeisen Bank International v září oznámila, že plánuje snižování nákladů zahrnující také rušení pracovních míst. Na konci září firma zaměstnávala téměř 59 tisíc lidí.