České Sberbank spadnul zisk o 60 procent. Rychleji než ruské matce

Pobočka Sberbank na pražském Andělu

Pobočka Sberbank na pražském Andělu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Zisk české dcery největší ruské banky Sberbank v pololetí propadl. Za prvních šest měsíců letošního roku vydělala Sberbank CZ necelých 61 milionů korun, což je o 60 procent méně než za první pololetí loňského roku, kdy banka vykázala zisk převyšující 152 milionů. Bance se oproti minulému roku méně dařilo v úvěrovém byznysu a zažila rovněž propad zájmu střadatelů.

„Minulý rok 2014 byl z pohledu zisku v historii Sberbank CZ naprosto rekordní, pololetní výsledky za rok 2015 jsou v souladu s naším očekáváním. V prvním pololetí tohoto roku se banka více zaměřila na retailové klienty, jak na straně vkladů, což se projevilo na celkovém zlepšení struktury financování, tak na straně úvěrů,“ vysvětlila mluvčí banky Hana Drápalová.

Klientské úvěry nicméně podle účetních výkazů zaslaných České národní bance meziročně poklesly o 2,7 procenta na 53 miliard korun a klientské vklady o 4,55 procenta na 53 miliard. Výsledovce banky ublížil především obrovský nárůst placených úroků a provizí. Zatímco v prvním pololetí loňského roku na nich banka vyplatila 322 milionů korun, letos už to bylo 546 milionů. Takřka na dvojnásobek, tedy 85 miliónů korun také vzrostly bankou placené poplatky a provize.

Dopady západních sankcí

Mateřská ruská Sberbank včera zveřejnila propad výdělku ve druhém čtvrtletí. Největší ruské bance klesl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 44 procent na 54,6 miliardy rublů (18,5 miliardy korun). Banka se potýká s dopadem západních sankcí a ekonomickým poklesem, jenž vedl k růstu objemu špatných úvěrů. Zisk ale výrazně překonal očekávání analytiků, kteří v anketě agentury Reuters v průměru čekali zisk 41,2 miliardy rublů. Proti prvnímu čtvrtletí pak zisk vzrostl o 78 procent.

Za prvních šest měsíců roku se zisk snížil o polovinu na 85,2 miliardy rublů. Důvodem bylo zvýšení rezerv na špatné úběry. Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu úvěrů stoupl o 1,7 procentního bodu na 4,9 procenta.