České spořitelně v pololetí stoupl zisk na 7,9 miliardy korun. U Erste vzrostl téměř o čtvrtinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

České spořitelně vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 2,6 procenta na 7,9 miliardy korun. Na růstu čistého zisku se spolu s rostoucím objemem úvěrových obchodů podílely i postupně se zvyšující úrokové výnosy a rozpouštění opravných položek. Meziročně vyšší byl i provozní zisk, stoupl o 0,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Hospodářské výsledky Česká spořitelna zveřejnila na svém webu. Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která mimo jiné ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 24 procent na 774,3 milionu eur, což je téměř 20 miliard korun.

"I ve druhém čtvrtletí jsme dokázali udržet vysoké tempo růstu úvěrů, ať se jedná o hypotéky pro domácnosti nebo úvěry korporátnímu sektoru. Výborné obchodní výsledky se projevily i v nárůstu provozních výnosů," komentoval čísla předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon.

"Výsledky České spořitelny ukazují velmi dobrý stav českého finančního sektoru. Dá se očekávat, že i další banky vykážou nárůst zisků. Tahounem ziskovosti ČS jsou stále rostoucí objemy poskytnutých úvěrů, což není vzhledem k ekonomickému rozmachu překvapující," řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Velmi dobrou zprávou je podle něho další pokles objemu nesplácených úvěrů. Klienty banky určitě potěšilo další snížení poplatků zejména v oblasti platebních transakcí, dodal.

Do nárůstu provozního zisku se podle banky promítl zejména vyšší čistý úrokový výnos. Ten stoupl díky vyšším úvěrovým obchodům a čtyřem nedávným zvýšením úrokových sazeb Českou národní bankou. V pololetí stoupl čistý úrokový výnos o 6,5 procenta na 13,1 miliardy korun.

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly o 4,2 procenta na 4,3 miliardy korun, a to v souvislosti s klesajícími příjmy z platebních služeb. "Na druhou stranu se zvýšil příjem poplatků z transakcí s cennými papíry, správy finančního majetku a z prodeje pojišťovacích produktů," uvedla banka. Čistý zisk z obchodních operací se v meziročním porovnání snížil o 26,7 procenta na jednu miliardu korun. Za tímto výsledkem je podle banky pokles výnosu z cizoměnových transakcí, z obchodování s cennými papíry a mimořádná poptávka po zajišťovacích obchodech v loňském prvním čtvrtletí v souvislosti s ukončováním devizových intervencí ČNB.

Celkové provozní výnosy se zvýšily o 1,2 procenta na 18,6 miliardy korun. Celkové provozní náklady, přestože se inflace v Česku zvyšuje, vzrostly pod její úrovní o 1,5 procenta na 9,2 miliardy korun, a to kvůli rostoucím personálním nákladům.

Hrubý objem klientských úvěrů očištěný o vliv reverzních repo operací meziročně vzrostl o 10,4 procenta na 683,7 miliardy korun.

Česká spořitelna je největší bankou v České republice podle počtu klientů, ke konci června jich měla 4,64 milionu. 

Zisk Erste Group v pololetí vzrostl téměř o čtvrtinu

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank, která mimo jiné ovládá Českou spořitelnu, zvýšila v prvním pololetí čistý zisk meziročně o 24 procent na 774,3 milionu eur (téměř 20 miliard korun). Oznámila to dnes firma. Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy.

V samotném druhém čtvrtletí zisk meziročně vzrostl o 21 procent na 438,2 milionu eur. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 393 milionů eur. Hospodářské výsledky podniku byly podpořeny vyššími příjmy z platebních služeb, správy majetku a poskytování úvěrů.

"S těmito velmi potěšitelnými pololetními výsledky jsme na nejlepší cestě k dosažení cílů pro rok 2018," uvedl předseda představenstva společnosti Andreas Treichl.

Analytik Fio Banky Michal Křikava výsledky hodnotí pozitivně. "Čistý zisk zejména vlivem nižších nákladů na riziko a nižší efektivní daňové sazby výrazně předčil naše i tržní odhady," uvedl. Akcie skupiny na pražské burze přidávaly asi 1,5 procenta na 949 korun za akcii.