České spořitelně ve čtvrtletí klesl čistý zisk o pět procent

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Největší tuzemské bance podle počtu klientů klesl v prvním čtvrtletí konsolidovaný čistý zisk o 4,9 procenta na čtyři miliardy korun. Na výsledky měly podle banky hlavní vliv rekordně nejnižší úrokové sazby a ceny finančních služeb. Provozní zisk banky zůstal v prvním čtvrtletí na úrovni 5,8 miliardy korun. "Náš dobrý provozní výsledek podpořila oživená poptávka domácností po spotřebitelských úvěrech," dodal generální ředitel banky Pavel Kysilka.

„Návrat důvěry domácností i firem spolu s jejich dobrou finanční kondicí pomáhají pokračujícímu růstu české ekonomiky. Ten je podpořen i historicky nejnižšími úrokovými sazbami a cenami finančních služeb obecně, a to díky nízké inflaci a ostré konkurenci na bankovním trhu. Náš dobrý provozní výsledek podpořila oživená poptávka domácností po spotřebitelských úvěrech, kde jsme zaznamenali téměř 30procentní nárůst, a také stále rostoucí zájem o hypotéky a firemní financování,“ uvedl generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.

Bilanční suma klesla o 6,7 procenta na 913,94 miliardy korun. Provozní náklady se bankovnímu domu meziročně snížily o 4,6 procenta na 4,52 miliardy korun. Do toho se však promítl také nově zařazený příspěvek do fondu pojištění vkladů v objemu 239 milionů korun.

E-banking a akce snížily výnosy z poplatků

Čistý výnos z poplatků a provizí bance meziročně klesl o pět procent na 2,79 miliardy korun. Meziroční pokles je podle banky ovlivněn tím, že klienti využívají internetové bankovnictví, zvýhodněné programy a produkty, a také zvýšenými náklady na karetní transakce. Bance naopak vzrostl objem poplatků a provizí z operací s cennými papíry, zejména díky zvýšeným investicím klientů do investičních fondů. Rovněž se zvýšily provize z pojišťovacích obchodů.

Objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů se meziročně zvýšil o tři procenta na 7,8 miliardy korun. Hrubý objem portfolia spotřebitelských úvěrů se snížil o 3,5 procenta na 69,99 miliardy korun, ačkoliv objem nově poskytnutých úvěrů vzrostl o 28 procenta na 6,1 miliardy korun. Hrubé úvěry korporacím meziročně vzrostly o 3,5 procenta na 199,63 miliardy Kč, přičemž největší růst zaznamenaly úvěry malým a středně velkým podnikům.

Vlastník České spořitelny, rakouská Erste Group, v prvním čtvrtletí meziročně snížila čistý zisk o víc než dvě pětiny na 103,3 milionu eur (2,83 miliardy korun).

Bankám končí žně. Roky velkých zisků jsou zřejmě pryč