Česku hrozí šetření a pokuta kvůli novele loterijního zákona

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Josef Vostarek

Bruselu se nelíbí novela českého loterijního zákona, konkrétně to, že prý diskriminuje a omezuje investory ze zahraničí. Českou republiku čeká kvůli novele vyšetřování a možná i pokuta desítek tisíc eur denně. Podle české televize (ČT), která se zprávou přišla, ministerstvo financí už ví, že zákon bude muset přepracovat.

Malta už na novelu zareagovala žalobou, protože se v ní píše, že povolení pro loterie v Česku nesmí získat firma se zahraniční majetkovou účastí. Malta upozorňuje, že to je v rozporu se smlouvami EU o volném pohybu peněz a služeb.

Novele loterijního zákona se podle ČT hodlají bránit i zahraniční firmy, které se zabývají loterijním byznysem. Arbitráží hrozí třeba rakouský výrobce hracích automatů – společnost Novomatic. Firmám například nevyhovuje, že v Česku musejí zakládat své vlastní pobočky a vést hned několik účetnictví, což jim zvyšuje náklady.

Evropská komise už, zatím neformálně, na chystané řízení české úředníky upozornila. „Hrozí, že vlastně to jednání bude zahájeno a že bude případně udělena nějaká pokuta. Bude se to muset řešit,“ řekl televizi náměstek ministra financí Tomáš Zídek. Oficiální dopis prý zatím česká strana neobdržela. Dá se očekávat, že Evropská komise dá teď Česku nějaký čas na zjednání nápravy, pak ale věc předá evropskému soudu.