Chávez dává vydělat (své) ruské bance

Hugo Chavez

Hugo Chavez Zdroj: ctk

Venezuelská vláda zadává zakázky na upisování vládních i korporátních dluhopisů ruské bance Evrofinans Mosnarbank. Sama vláda této jihoamerické země je přitom od letoška největším akcionářem ruské banky.

Evrofinans Mosnarbank letos upsala pro Venezuelu, která je členskou zemí OPEC, dluhopisy za 3,6 miliardy dolarů. Za sebou nechala Credit Suisse se třemi miliardami dolarů, Deutsche Bank s 2,1 miliardy dolarů a také Citigroup s 1,5 miliardy dolarů. Podle agentury Bloomberg v loňském roce Evrofinans Mosnarbank nezajišťovala pro Venezuelu jedinou emisi obligací a na prvním místě se držela se zakázkami za tři miliardy dolarů americká Citigroup.

Prezident Hugo Chávez, který ve Venezuele vládne od roku 1999, posílil vztahy s Ruskem, protože chce modernizovat armádu, ale Spojené státy na Venezuelu uvalily před pěti lety obchodní embargo. Venezuela také doufá v příchod investorů do energetiky.
Národní rozvojový fond, známý jako Fonden, koupil 49 procent akcií banky Evrofinans Mosnarbank počátkem roku. „Snaží se vytvořit větší finanční alianci společně s dalšími státy, které jsou když ne ideologickými spojenci, tak alespoň politickými spojenci,“ uvedl Bret Rosen, latinskoamerický stratég newyorské pobočky banky Standard Chartered. „Pokud víme, tak se ruské banky neangažovaly v žádných jiných latinskoamerických záležitostech,“ dodal Rosen.

Banka Evrofinans vstupuje do upisování dluhopisů právě v době, kdy Venezuela zvyšuje objem upisovaných dolarových bondů na rekordní úroveň. Vláda v Caracasu potřebuje kapitál na financování zemědělských projektů, stavbu domů a tvorbu pracovních míst, aby v příštím roce pojistila Chávezovo znovuzvolení v prezidentských volbách.

Venezuela si nepůjčuje nijak levně, její dluhopisy mají totiž třetí nejvyšší výnosy ze všech rozvíjejících se ekonomik z indexu banky JP Morgan Chase EMBI Global. Výnos, který investoři požadují nad výnos amerických dluhopisů, dosahuje v jejím případě 1262 bazických bodů, tedy 12,62 procenta. U Brazílie je to přitom 221 bodů a u Mexika dokonce 210 bodů.