Čína umožní v Latinské Americe provádět transakce ve svojí měně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Čína jmenovala v Chile svou první banku pro vypořádávání transakcí v čínské měně. Vyplývá to ze sdělení čínské emisní banky. O kroku informovala během návštěvy čínského premiéra Li Kche-čchianga v Chile. Čína usiluje o to, aby se rozšířilo využívání čínského jüanu ve světě.

Čínská lidová banka oznámila, že jmenovala Čínskou lidovou stavební banku (CCB) institucí pro vypořádávání jüanových transakcí v Chile. Podle chilského ministra zahraničí Heralda Muňoze se tak CCB stane první takovou bankou v celé Latinské Americe. Mohla by prý sloužit i jako výchozí bod pro financování projektů.

Čínská lidová banka, která řídí a uskutečňuje čínskou měnovou politiku, rovněž sjednala s chilskou centrální bankou výměnu národních měn obou zemí.

Dohoda o takzvaném měnovém swapu bude platit tři roky a oběma stranám umožní vyměnit až 2,2 bilionu chilských pesos (89,1 milionu korun). Peking mimo to rozšířil program pro chilské investice na burzách v Číně.

Čína je hlavním obchodním partnerem Chile. Do druhé největší světové ekonomiky míří skoro čtvrtina chilského vývozu, především měď, ale také celulóza, víno, lososi a další produkty.

Číňané naopak v Chile dosud investovali podstatně méně než v jiných latinskoamerických zemích. Chilští představitelé tvrdí, že by tento stav chtěli změnit. Podporu mají především investice v energetice. Chile nemá skoro žádné zdroje ropy a je závislé na jejím dovozu ze zahraničí.