Čínská CEFC utužuje spolupráci s J&T, koupila polovinu její ruské banky

Patrik Tkáč

Patrik Tkáč Zdroj: pinkas martin/euro

Jedna z největších soukromých firem v Číně CEFC ovládla poloviční podíl v ruské bance J&T Bank, která je součástí česko-slovenské skupiny J&T Finance Group. Detaily obchodu obě strany nechtějí komentovat. Transakce ještě podléhá schválení regulátorů v Rusku. V samotné skupině J&T Finance Číňané navýšili svůj podíl na bezmála deset procent.

„Věříme, že majetkové propojení banky s čínskou investiční skupinou přinese nové příležitosti poskytovat finanční služby v rámci rozvíjejících se rusko-čínských vztahů. Tento krok je tak další příležitostí pro akceleraci růstu banky na ruském trhu,“ řekl Patrik Tkáč, místopředseda představenstva J&T Finance Group.

Čínská skupina je nyní velice aktivní v Česku. Koupila fotbalovou Slavii, Martinický palác na Hradčanském náměstí, budovu Živnobanky v Praze. Po navýšení svého podílu v J&T Finance na 9,9 procenta ještě požádá o souhlas regulátorů s navýšením na 30 procent. Navíc si brousí zuby také na aerolinky Travel Service.

CEFC (China Energy Company Limited ) je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.

J&T Finance Group vznikla v roce 1995. Skupina se zaměřuje na služba spojené s privátním a retailovým bankovnictvím, správou majetku privátních klientů a institucí, investičním bankovnictvím a projektovým financováním. Podniká především na trzích České a Slovenské republiky, Chorvatska a Ruské federace.

Číňané získali za 2,2 miliardy pětiprocentní podíl v J&T

Analýza: Čínské miliardy nemůže J&T v Česku a na Slovensku rozumně utratit