Slavia či J&T nestačí, čínská CEFC chce ovládnout i Travel Service

Boeing 737 Travel Service

Boeing 737 Travel Service Zdroj: CC BY 2.0: Kuba Bozanowski - Wikimedia Commons

Čínská skupina CEFC jedná o nákupu soukromých českých aerolinek Travel Service. Zatím není jasné o jak velký podíl ve společnosti, která je spoluvlastníkem Českých aerolinií, jde. Zájem o dopravce serveru Lidovky.cz potvrdil prezident Smíšené česko-čínské komory a bývalý šéf ČSA Jaroslav Tvrdík. Spolumajitel Travel Service Jiří Šimáně informaci nevyvrátil.

Čínská skupina již v Česku koupila fotbalovou Slavii, Martinický palác na Hradčanském náměstí, budovu Živnobanky v Praze. Také posílila svůj podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T Finance na bezmála deset procent a ještě požádá o souhlas regulátorů s navýšením na 30 procent.

Podle Jaroslava Tvrdíka o koupi Travel Service dokonce osobně jednal prezident Miloš Zeman během své návštěvy Pekingu. „Ano, je to jeden z velkých projektů, o kterém hovořili prezidenti obou zemí. Ale na detaily si musíte počkat na podpis smluvních vztahů zítra po slavnostním ceremoniálu,“ citovaly Lidovky Tvrdíka.

Samotná společnost Travel Service dnes informaci o možném prodeji odmítla komentovat. „Mohu se vyjádřit pouze k něčemu, co je černé na bílém a je podepsáno. To není tento případ,“ vzkázal serveru Šimáně. Také mluvčí firmy Vladimíra Dufková na dotaz ČTK reagovala slovy „bez komentáře.“

Manažerské chyby

Travel Service v Českých aeroliniích drží 34procentní podíl. Další 44 procenta vlastní korejský dopravce Korean Air, necelých 20 procent státní Český Aeroholding a zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. Tvrdík vedl České aerolinie od září roku 2003 do ledna 2006. Během jeho působení se výrazně rozrostla flotila dopravce. Zejména odbory ve společnosti jej ale kritizovaly za manažerské chyby, které podle nich vedly k neúměrnému zadlužení firmy.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group vlastněné Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem. Dalším z významných akcionářů je podnikatel Roman Vik. Firma, která na trhu působí od roku 1997, je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Významný podíl trhu má také v Polsku. V roce 2013 zvýšil Travel Service zisk na 158 milionů korun při tržbách 14 miliard korun, vloni společnost přepravila bezmála 5,5 milionu cestujících.

CEFC (China Energy Company Limited ) je největší soukromou společností v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.

Travel Service funguje už 17 let
Charakteristika: Soukromý dopravce se sídlem v Praze, který postupně vytlačil z pozice jedničky trhu České aerolinie (v nich drží od letošního jara 34 procent akcií). Travel Service je lídrem v charterové dopravě v ČR, na Slovensku a v Maďarsku, významný podíl trhu má v Polsku.
Vznik: Předchůdce firmy začal fungovat už v roce 1997 (do obchodního rejstříku byla dnešní akciová společnost Travel Service zapsána v dubnu 1998), kdy zabezpečoval charterové lety s jedním Tupolevem Tu-154. Rok nato přibyl první Boeing 737 a časem se firma stala největším českým charterovým přepravcem. Od roku 2004 provozuje i nízkonákladové aerolinie Smart Wings.
Hlavní letiště: Letiště Václava Havla Praha
Počet zaměstnanců: přibližně tisíc (2013)
Počet letadel: Travel Service provozuje zhruba čtyři desítky letounů, kromě Boeingů 737 jsou to Airbusy A320 a menší Cessna Citation.
Hospodaření: Podle posledních dostupných údajů za rok 2013 Travel Service zvýšil hrubý zisk na skoro 219 milionů korun z předchozích 64 milionů. O více než tři miliardy korun na zhruba 14 miliard vzrostly tržby. Zisk po zdanění dosáhl předloni 158 milionů korun.
Ostatní:
- Aerolinky Travel Service dosud patřily do skupiny Unimex Group vlastněné Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem, která podle databáze Prodata držela skrze dceřinou společnost Global Trade Opportunities 36,16 procenta akcií. Stejný podíl má i podnikatel Roman Vik, zbytek (27,68 procenta) patří cestovní kanceláři Canaria Travel (ta přitom z poloviny patří Unimexu a polovinu ovládá Vik).
- Čínská skupina CEFC by přitom nebyla prvním zahraničním vlastníkem akcií Travel Servisu. Už v roce 2007 vstoupily do firmy islandské aerolinky Icelandair, jež koupily polovinu akcií a na dalších 30 procent měly opci. Po vypuknutí krize na Islandu ale českou firmu Islanďané opustili, 20 procent prodali už na konci roku 2009 a zbytek pak začátkem loňského roku.
- Od letošního roku drží Travel Service 34 procent akcií Českých aerolinií, které už přitom co do velikosti před několika lety přerostl. Konsorcium Travel Service a Unimexu se o koupi národního dopravce zajímalo už v roce 2009, kdy jako jediné zůstalo ve druhém kole výběru. Za firmu tehdy nabídlo miliardu korun s podmínkou, že vlastní jmění ČSA bude alespoň na nule. Kabinet nakonec rozhodl, že aerolinky neprodá.
- Cestu k převzetí části ČSA se aerolinkám otevřela poté, co vláda v roce 2013 prodala 44 procent akcií firmy korejskému dopravci Korean Air (za 2,64 milionu eur, tehdy 68,3 milionu Kč). Na dalších 34 procent získala asijská firma opci, kterou následně přenechala Travel Servisu.
- Současná jednání o vstupu CEFC do firmy Travel Service potvrdil serveru Lidovky.cz někdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který nyní působí jako prezident Smíšené česko-čínské komory. Ten v letech 2003 až 2006 vedl ČSA a s jeho érou bylo podle médií spojeno mimo jiné neuvážené rozšiřování leteckého parku. V dubnu 2005 podepsal smlouvu s firmou Airbus o pořízení 12 letadel za více než deset miliard korun, firma ale pro ně posléze nedokázala vybudovat dostatečně výdělečnou síť linek. Pro firmu to později znamenalo značné ztráty.
Profil CEFC
- China Energy Company Limited (CEFC) je největší soukromou společnosti v Šanghaji a šestou největší privátní firmou v Číně. Působí především v oblasti financí, energetiky a průmyslu, kde se zabývá zpracováním, skladováním, distribucí a obchodováním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.
- Společnost byla založena v roce 1980. Svoje zastoupení má například v USA, Velké Británii, Kanadě, Mexiku, Rusku, SAE, Indonésii, Singapuru, Jižní Koreji nebo Japonsku. Ke konci roku 2014 měla firma přes 20 tisíc zaměstnanců. Její obrat podle žebříčku Fortune Global 500 dosáhl 34,7 miliardy dolarů.
- Od roku 2013 rozdělila do charitativních a kulturních aktivit přes dvě miliardy korun a poslední čtyři roky byla zařazena mezi TOP 10 největších charitativních dárců Číny. V roce 2014 byla CEFC zařazena mezi 500 nejvlivnějších firem světa.
- Letos v květnu získala CEFC za 78,95 milionu eur (zhruba 2,17 miliardy korun) pětiprocentní podíl v česko-slovenské finanční skupině J&T. Počátkem září byl její podíl prostřednictvím dceřiné společnosti CEFC Hainan International Holdings CO. navýšen na deset procent a firma by měla zájem o navýšení podílu na 30 procent. Smlouva o strategické spolupráci mezi CEFC a J&T byla podepsána již loni v říjnu při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně.
- Prezident CEFC Čchan Čchao-tuo se sešel v Praze se Zemanem loni v prosinci. Čchan Čchao-tuo řekl, že si CEFC vybrala Prahu jako svou základnu v Evropě a J&T za hlavního evropského partnera. Oznámil také, že společnost chce v ČR investovat až 19 miliard korun.
- V prosinci loňského roku podepsal memorandum o spolupráci s CEFC český výrobce luxusního skla Moser, který letos v dubnu otevřel svoji prodejní galerii v Šanghaji.
- Realitní a investiční skupina CPI Property Group podnikatele Radovana Vítka 2. září oznámila, že čínské CEFC prodá budovu bývalé Živnobanky v pražské ulici Na Příkopě. Ta v ní chce zřídit své evropské sídlo pro chystanou expanzi na evropské trhy. Od společnosti Martinický palác získá CEFC také Martinický palác na Hradčanském náměstí. Firmy zatím podepsaly dohodu o koupi, finální kupní smlouva ještě není uzavřena.
- Firma informovala o koupi fotbalové Slavie. Číňané koupili v klubu 60 procent, zbytek získal Jiří Šimáně, spolumajitel aerolinek Travel Service. Dosavadním majitelem klubu byl bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček. Podle deníku Neovlivní.cz prodej Slavie zprostředkoval exministr obrany a prezident česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík, který je velkým fanouškem vršovického celku.