CME vydá dluhopisy za 50 milionů dolarů, splatí staré dluhy

Adrian Sarbu, CME

Adrian Sarbu, CME Zdroj: e15

Americká společnost Central Europen Media Enterprises (CME), která v tuzemsku vlastní televizi Nova a další stanice, chystá emisi dluhopisů v objemu 50 milionů eur (asi 1,2 miliardy korun). Z výnosu chce uhradit starší závazky. Dluhopisy budou mít pevný výnos 11,625 procenta a splatné budou v roce 2016. Koupit by je měl předem vybraný zájemce.

CME bude za papíry ručit majetkem dvou firem, které jsou v jejím plném vlastnictví. Zatím ale není jisté, že se firmě podaří prodej dluhopisů realizovat.

Firma očekává, že výtěžek z prodeje použije na splacení konvertibilních dluhopisů s úrokem 3,5 procenta, jejichž splatnost připadá na rok 2013. Z části by mohla splatit rovněž dluhopisy s variabilním výnosem, které jsou splatné v roce 2014.

Součástí skupiny CME je i společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport a české verze hudební stanice MTV. CME celkem provozuje televizní stanice v šesti zemích střední a východní Evropy. Její akcie se obchodují na trhu Nasdaq v USA a na pražské burze cenných papírů.

Zhruba polovinu akcií CME už ovládá americký mediální koncern Time Warner, který spolu se zakladatelem CME Ronaldem Lauderem letos poskytl i peníze na řešení finančních problémů CME. Firma je vysoce zadlužená a její akcie ztratily jen za poslední dva roky zhruba 80 procent hodnoty.

Graf 5. 9. 2012.Graf 5. 9. 2012. | bruner@mf.cz