ČNB představila dluhopisovou brzdu pro banky

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Česká národní banka představila nástroj, kterým se má omezit provázanost bankovního sektoru a vlády. Bankám stanovila maximální limit pro investice do konkrétního typu aktiv, jako jsou například dluhopisy české vlády. Propříště budou moci banky bez omezení držet české státní dluhopisy do výše zhruba dvojnásobku svého použitelného kapitálu. Pokud budou chtít banky nakoupit dluhopisů více, může po nich centrální banka požadovat navýšení kapitálu.

Do zorného pole regulátora se dostanou banky, jejichž podíl bondů na bilanční sumě přesáhne pět procent. Hovoří o tom dnešní Zpráva o finanční stabilitě ČNB.

„Podíl domácích státních dluhopisů na aktivech bank činí 15,2 procenta. Podle mezinárodního srovnání je nadprůměrně vysoký,“ píše zpráva. ČNB opakovaně naznačila, že pozorně sleduje kumulaci svrchovaných expozic v bilancích domácích úvěrových institucí. „Hlavním důvodem jsou rizika plynoucí z provázanosti bankovního a vládního sektoru,“ pokračuje zpráva.

Podíl domácích státních dluhopisů na aktivech bank činí 15,2 procenta. Podle mezinárodního srovnání je nadprůměrně vysoký

Aktuálně mají domácí banky uloženo v dluhopisech české vlády kolem 14 procent majetku. Stanovení limitu poblíž dvojnásobku kapitálu není podle ČNB novým regulačním zásahem, ale vyplývá prý z konkretizace norem požadovaných evropskými regulatorními pravidly CRD IV. Nutnost navyšovat kapitál v případě nadlimitní expozice například vůči dluhopisům jedné země pak centrální bankéři individuálně posoudí.

„K nadlimitní části expozice bude ČNB po úvěrových institucích požadovat tvorbu dodatečného kapitálového požadavku. Ovšem pouze tehdy, pokud v rámci přezkumu řízení rizika koncentrace u jednotlivých úvěrových institucí vyhodnotí nedostatečnost jeho krytí s ohledem na rizikovost svrchované expozice,“ dodává zpráva.