Commerzbank po osmi letech vyplácí dividendu, zisk vzrostl o čtvrtinu

Commerzbank

Commerzbank Zdroj: CC BY 3.0: Huhu Uet

Zisk druhé největší německé banky Commerzbank ve třetím čtvrtletí vzrostl o 25 procent a překonal očekávání. Banka dnes potvrdila, že za letošní rok vyplatí dividendu poprvé od roku 2007. Provozní zisk banky vzrostl na 429 milionů eur (11,6 miliardy korun) ze 343 milionů eur o rok dříve. Analytici dotázaní agenturou Reuters odhadovali zisk kolem 350 milionů eur.

Commerzbak uvedla, že navrhuje ze zisku za tento rok dividendu 20 eurocentů na akcii. Banka sdělila, že v posledním čtvrtletí se dařilo zejména divizi pro služby běžným klientům a snížily se i odvody do rezerv proti špatným úvěrům. Klesl ale zisk divize Mittelstandsbank, která poskytuje služby středně velkým německým podnikům.

Banka zveřejnila čtvrtletní výsledky den po oznámení, že její šéf Martin Blessing odmítl nabídku na prodloužení kontraktu, který mu vyprší na konci října 2016, a po tomto datu odejde z funkce. Dvaapadesátiletý Blessing stál v čele představenstva Commerzbank od roku 2008. Podařilo se mu obnovit zdraví banky po problémech souvisejících se světovou finanční krizí a převzetím konkurenta Dresdner Bank.

Commerzbank od roku 1992 působí také na českém trhu, kde se orientuje především na velké a střední podniky. V listopadu 2007 zahájila v Česku provoz její nízkonákladová pobočka mBank.