Commerzbank prý v USA zaplatí miliardu dolarů, aby ukončila spor

ilustrační foto, pobočka Commerzbank

ilustrační foto, pobočka Commerzbank Zdroj: CC BY 3.0: Huhu Uet

Německý finanční ústav Commerzbank zaplatí více než miliardu dolarů (přes 22 miliard korun), aby ukončil vyšetřování ve Spojených státech. Druhá největší banka v Německu tam čelí podezření z porušování amerických ekonomických sankcí a zákonů proti praní špinavých peněz. Tvrdí to zdroje, na které se odvolává několik finančních médií. Jednání jsou podle nich už v závěrečné fázi, dohoda by mohla být oznámena v lednu.

Commerzbank je v hledáčku americké centrální banky (Fed), ministerstva spravedlnosti, manhattanské prokuratury a finančního regulačního úřadu státu New York. Za transakce spojené s porušením amerického embarga vůči Íránu, Súdánu či Barmě prý bance hrozí pokuta 600 milionů dolarů. Zbylá část se týká dalších obvinění, například z porušení zákonů Spojených států proti praní špinavých peněz, tvrdí zdroje.

Strany se podle listu Financial Times již dohodly na výši pokuty. Nyní jednají o dalších požadavcích, které vznesl šéf oddělení finančních služeb státu New York Benjamin Lawsky. Ten prý chce, aby bankéři zapojení do sporných transakcí vrátili odměny a byli disciplinárně potrestáni.

Vyšetřování běží už od 2010

Commerzbank už v roce 2010 uvedla, že její dolarové transakce s vazbami na Írán se v USA staly předmětem vyšetřování. Neuvedla ale tehdy, jak vysoká pokuta by jí kvůli tomu mohla hrozit.

Největší francouzská banka BNP Paribas se letos v létě přiznala, že porušila obchodní sankce Spojených států zajišťováním finančních transakcí pro klienty ze Súdánu, Kuby a Íránu. Souhlasila pak, že za urovnání sporu kolem porušování sankcí zaplatí téměř devět miliard dolarů.