CPI Group vydá dluhopisy až za 2,5 miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: cpi.cz

Tuzemská realitní skupina CPI vydá dluhopisy v celkové hodnotě 70 až 105 milionů eur, v přepočtu zhruba 1,7 až 2,5 miliardy korun. První emisi, kterou již schválila ČNB, chystá na květen. "Dluhopisy plánujeme vydat po zveřejnění hospodářských výsledků za loňský rok, které budou k dispozici koncem dubna,“ řekla E15 mluvčí CPI Group Michaela Winklerová.

Předpokládaná hodnota emise je 70 milionů eur, s možností navýšení na 105 milionů. Sedmiletý dluhopis s úrokovým výnosem 6,5 procenta nad mezibankovní sazbu Euribor bude mít nominální hodnotu 500 eur. „Prodej dluhopisů by pro nás měla zajišťovat J&T Banka,“ dodala Winklerová.

Získané peníze chce CPI použít jako alternativu bankovního financování svých realitních projektů a investic. Po více než třech letech, kdy se skupina miliardáře Radovana Vítka soustředila na nákupy nemovitostí, plánuje rozmrazit i některé své developerské projekty, například rezidenční výstavbu v Březiněvsi. Největším developerským projektem, jehož zahájení plánuje na letošní rok, je ale Copa Centrum Národní v centru Prahy. Poloviční podíl v projektu získala CPI loni v létě. Na přelomu roku pak koupila od Unicredit Bank historickou budovu někdejší Živnobanky na pražských Příkopech, o jejíž přestavbě teď jedná s památkáři.

Celkem skupina loni investivala do nemovitostí téměř 16 miliard korun. CPI vlastní v Česku přes 12 tisíc nájemních bytů, a je tak po společnosti RPG Byty jejich druhým největším vlastníkem v zemi. Skupina vlastní a spravuje také celkem na 500 tisíc čtverečních metrů obchodních ploch, dvě stě tisíc čtverečních metrů kanceláří a 18 hotelů. V závěru loňského roku CPI zvýšila základní kapitál o 1,3 miliardy na 4,4 miliardy korun. Podle dokumentů ve Sbírce listin se Vítek jako jediný akcionář vzdal přednostního práva na upisování akcií. Zvýšení kapitálu se tak uskutečnilo úpisem cenných papírů ve prospěch kyperské společnosti TP Development Trust Limited.