ČSOB v pololetí zvýšila čistý zisk o čtvrtinu

ČSOB

ČSOB

Československá obchodní banka (ČSOB) v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 27 procent na 7,9 miliardy korun. ČSOB také uvedla, že do konce letošního dubna prodala všechny řecké a španělské dluhopisy v držení. "Expozice vůči vybraným zemím jižní Evropy, především Itálii, je tak nižší než jedna miliarda korun," uvedla banka.

Celková aktiva banky se ke konci června od počátku roku téměř nezměnila a činila 935 miliard korun. Vklady vzrostly meziročně o pět procent na 621,7 miliardy korun. Objem úvěrů se zvýšil meziročně o 13 procent na 464,6 miliardy korun. Růst byl tažen především nárůstem objemu hypoték a úvěrů velkým firmám.

Čistý úrokový výnos stoupl meziročně o tři procenta na 12,6 miliardy korun. Čisté výnosy z poplatků a provizí naopak klesly o devět procent na 2,8 miliardy korun.

Samotná banka ČSOB měla ke konci března necelých 3,1 milionu klientů, což je mírný pokles. „Počet klientů ČSOB se snížil kvůli ukončení produktu Poštovní spořitelny První účet a konsolidaci klientů v oblasti malých a středních podniků,“ uvedla banka.

V samotném druhém čtvrtletí banka vykázala čistý zisk 3,9 miliardy korun, což je meziroční nárůst o téměř polovinu. Výsledky za první pololetí zveřejnily i ostatní velké tuzemské banky. v pololetí vzrostl meziročně čistý zisk o 38,8 procenta na 7,6 miliardy korun. meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 14 procent na 8,22 miliardy korun. Tuzemská UniCredit Bank zvýšila meziročně čistý zisk o 141 procent na 1,61 miliardy korun.

Belgická finanční skupina KBC, která ČSOB ovládá, hospodařila ve druhém čtvrtletí s čistou ztrátou 539 milionů eur (asi 13,6 miliardy korun), zatímco před rokem měla čistý zisk 333 milionů eur (zhruba 8,4 miliardy korun). Za ztrátou jsou převážně odpisy nehmotného majetku, bez nich by KBC měla zisk 372 milionů eur (asi 9,4 miliardy korun).