ČSOB za tři čtvrtletí prudce zvýšila zisk. Růstový trend hypoték ale brzy zpomalí

Sídlo ČSOB v pražských Radlicích

Sídlo ČSOB v pražských Radlicích Zdroj: E15 Michael Tomeš

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí letošního roku meziročně stoupl o 84 procent na 11,6 miliardy korun. Objem aktiv pod správou skupině vzrostl o 16 procent na 278 miliard korun. Jedna z největších českých bank tak následuje růstový trend celého trhu.

„Zisk rostl zejména díky vysoké kvalitě portfolia úvěrů. Objem poskytovaných úvěrů stoupl v souvislosti s přetrvávající poptávkou po hypotékách,“ komentoval výsledky generální ředitel ČSOB John Hollows.

Provozní výnosy ČSOB byly 25,5 miliardy korun, meziročně byly nižší o šest procent. Provozní náklady bez bankovních daní stouply o jedno procento na 13,4 miliardy korun. Čistý zisk vzrostl meziročně zejména díky rozpuštění opravných položek k úvěrům.

Objem úvěrů na bydlení dosáhl 477 miliard korun, což byl meziroční vzestup o pět procent. „Letošní zájem o hypotéky překonává naše očekávání a nezastavil ho ani růst cen na trhu nemovitostí. V dalším období ale předpokládáme postupné zpomalení. V návaznosti na vývoj české ekonomiky a zvyšující se inflaci dochází k rychlému růstu úrokových sazeb, který jsme nuceni postupně přenášet i do nabídky našich hypoték,” uvedl člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail Jan Sadil.

Objem majetku investovaného v podílových fondech se zvýšil o 23 procent. Z přílivu peněz nejvíce těžil fond ČSOB Bohatství, který s majetkem 40 miliard korun udržel postavení největšího fondu na českém trhu. Pokračoval růst mobilního bankovnictví. Počet aktivních uživatelů mobilního bankovnictví ČSOB Smart narostl meziročně o 43 procent a počet transakcí o 59 procent.

Výsledky za letošní tři čtvrtletí již zveřejnily všechny konkurenční velké banky. České spořitelně stoupl za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk meziročně o 36,3 procenta na 10,8 miliardy korun, Komerční bance o 41 procent na 8,6 miliardy korun, Monetě Money Bank o 51,2 procenta na 2,97 miliardy korun. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala ve stejném období čistý zisk 5,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 41,4 procenta.