Hypotéka online. Klienti Air Bank vyřídí půjčku na bydlení přes mobilní aplikaci

Online sjednání hypoték ve svém internetovém bankovnictví nabízejí třeba Raiffeisen Bank, ČSOB, Komerční banka nebo Fio Banka. (ilustrační foto)

Online sjednání hypoték ve svém internetovém bankovnictví nabízejí třeba Raiffeisen Bank, ČSOB, Komerční banka nebo Fio Banka. (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Hypotéku je už možné sjednat prostřednictvím internetu. V různém rozsahu nabízí tuto službu Česká spořitelna, Fio banka nebo Raiffeisen Bank. Klienti Air Bank však jako první v Česku vystačí pouze s mobilní aplikací, aniž musejí smlouvu osobně podepsat na pobočce dotyčné finanční instituce.

„Klienti žádají o hypotéku většinou online. Celý průběh žádosti od prvních výpočtů na kalkulačce až po předání žádosti hypotečnímu specialistovi zvládnou nyní v mobilní aplikaci,“ říká vedoucí oddělení Hypoteční služby Air Bank Radek Perman. Požádat o hypotéku online umožňovalo dosud klientům Air Bank internetové bankovnictví, čehož loni využilo 65 procent zájemců o půjčku na bydlení.

Air Bank na vysoký zájem o online sjednávání hypoték zareagovala tak, že proces vestavěla do mobilního bankovnictví My Air. „Aplikace umožňuje především snadnější doložení dokladů. Klient je vyfotí telefonem a rovnou uloží do žádosti,“ vysvětlila mluvčí společnosti Jana Pokorná.

Jediným úkonem, který není zcela digitální, je podpis zástavní smlouvy pro katastrální úřad. Elektronicky podepsanou smlouvu může klient zaslat prostřednictvím datové schránky. Pokud ji nevlastní, musí smlouvu fyzicky podepsat a zaslat bance.

Sjednání hypotéky v mobilní aplikaci připravuje také Česká spořitelna.  „V současné době pracujeme na řešení, aby vše, i samotný podpis smlouvy, mohlo proběhnout plně digitálně přímo v bankovnictví George,“ uvedl mluvčí banky Lukáš Kropík. Zatím mohou klienti o hypotéku žádat prostřednictvím webové stránky.

Online sjednání hypoték ve svém internetovém bankovnictví nabízejí třeba také Raiffeisen Bank, ČSOB, Komerční banka nebo Fio banka. Klienti si mohou v různém rozsahu podle konkrétní banky hypotéku předjednat a poté ji už jen podepíšou na pobočce. Moneta Money Bank zatím jako jediná digitalizovala pro své klienty i tento úkon. Online je ověří a podpis smlouvy se odehraje prostřednictvím SMS.

Všechny banky se shodují, že o online produkty je zejména v posledním roce vyšší zájem. Kromě sjednání proto klientům nabízejí možnost vyřešit online také další činnosti, kvůli kterým dříve museli na pobočku. V internetové či mobilní aplikaci mohou spravovat výši splátek, mimořádné splátky nebo předčasné splacení celé hypotéky.

Bytová krize: proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? Podívejte se na video

Video placeholde

Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub