Čtveřice českých největších bank si pohoršila. Klesl jí zisk o stovky milionů korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Anna Vacková, E15

Čtveřice největších bank v Česku za letošní tři čtvrtletí vydělala 41,2 miliardy korun, což je o 700 milionů meziročně méně. Vyplývá to z výsledků bank. Výrazné zisky českých bank byly v minulém roce citelně ovlivněny jednorázovými faktory včetně ukončení devizových intervencí České národní banky.

"Pokud srovnáme vývoj zisku ve třetím čtvrtletí 2018 se stejným období v roce 2017 a zohledníme mimořádné výnosy a náklady, tak zisk mírně rostl. Ten příznivě ovlivnilo zvyšování úrokových sazeb centrální banky v tomto období, které vedlo ke zvýšení rozdílu mezi úrokovými sazbami na vkladech a úvěrech. To se například projevilo na vyšším zvýšení úrokových sazeb u hypoték než nárůstu sazeb na termínovaných vkladech," řekl analytik Chytrého Honzy Jiří Pospíšil.

Důvod poklesu zisku bank je především v rostoucí konkurenci, doplnil analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Výjimka UniCredit Bank je podle něj je dána dobrým modelem řízení rizik, takže banka má lepší stanovení cen než ostatní. Do budoucna bude podle něj zisk bank růst, a to díky zvyšování korunových úrokových sazeb. Ty znamenají vyšší úrokovou marži, podotkl.

Čistý zisk České spořitelny za tři čtvrtletí letošního roku činil 11,8 miliardy korun. Meziročně se zvýšil zhruba o 140 milionů korun. Komerční bance v tomto období klesl čistý zisk meziročně o 2,4 procenta na 11 miliard korun. Bez započtení jednorázových položek, kam patří letošní vytvoření restrukturalizační rezerv nebo loňský prodej budovy centrály, se zvýšil o 6,1 procenta.

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí klesl meziročně o 15 procent na 11,5 miliardy korun. Důvodem byly mimořádné výnosy v loňském roce a nárůst investic. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala čistý zisk 267 milionů eur (6,9 miliardy korun), což je meziroční růst o 23 procent.

Výsledky největších bank v ČR ve 3. čtvrtletí 2018 v miliardách korun
ČSOB11,5
Česká spořitelna11,8
Komerční banka11
UniCredit Bank ČR a SR6,9