Čtvrtletní zisk americké banky Citigroup stoupl o 26 procent

citigroup

citigroup Zdroj: Profimedia.cz

Americké bance Citigroup vzrostl ve druhém čtvrtletí zisk bez mimořádných položek o 26 procent na 3,9 miliardy dolarů (77,8 miliardy korun). K růstu přispěla hlavně divize investičního bankovnictví a snížení rezerv na ztrátové úvěry, oznámila banka. Citigroup je podle majetku třetí největší bankou v USA.

Zisk na akcii činil 1,25 dolaru, a výrazně tak překonal očekávání analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří počítali v průměru se ziskem jen 1,17 dolaru na akcii. Příjmy stouply o osm procent na 20 miliard dolarů a rovněž byly vyšší, než očekávali analytici.

Příjmy z obchodování s cennými papíry s pevným příjmem, jako jsou dluhopisy, se zvýšily o 18 procent na 3,37 miliardy dolarů a z obchodování s majetkovými cennými papíry, kam patří akcie, o 68 procent na 942 milionů dolarů. Citigroup rovněž snížila své rezervy na ztrátové úvěry o 784 milionů dolarů.

Akcie banky od počátku letošního roku stouply o 28 procent a vedou si o něco lépe než index bankovních akcií KBW. Loni se cena akcií Citigroup zdvojnásobila.