Desetinu rezerv ČNB tvoří akcie za 121 miliard korun

ČNB

ČNB Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Investice České národní banky (ČNB) do akcií dosáhly ke konci loňského roku téměř 121 miliard korun, což představovalo přibližně desetinu celkové výše devizových rezerv v objemu 1,24 bilionu korun. Oproti předchozímu roku se investice do akcií zvýšila o zhruba třináct miliard korun. „Za růstem hodnoty akciové investice v roce 2014 je výhradně tržní dynamika,“ uvádí Kateřina Bartůšková z České národní banky.

V minulém roce přinesly akciové investice centrální bance čisté výnosy ve výši 7,5 miliardy korun. „Růst zahraničních akciových trhů, doplněný o dividendový výnos, byl druhou nejvýraznější složkou celkových výnosů devizových rezerv ČNB,“ uvádí centrální banka ve zprávě o loňském hospodaření.

Investice do akciových indexů si nejen kvůli ziskům pochvaloval na prosincovém setkání Euro Business Breakfast guvernér ČNB Miroslav Singer. „Přinesly nám výrazné výnosy i diverzifikaci,“ uvedl. Dříve totiž investovala centrální banka jen do dluhopisů. Nákupy akcií snižují celkové riziko portfolia vlastněných cenných papírů.

ČNB není jedinou centrální bankou na světě, která část devizových rezerv investuje do akcií. Ty vlastní rovněž italská, švýcarská, dánská nebo izraelská centrální banka. Například Švýcaři měli na konci roku 2013 v akciích uloženo 15 procent devizových rezerv, což představuje 72 miliard dolarů.

ČNB věří Evropě a Spojeným státům

Banka vlastní především akcie evropských a amerických korporací. Do evropských akcií investovala 73,5 miliardy korun, do amerických 26,6 miliardy. Kromě těchto trhů investuje ČNB rovněž na burzách v Londýně, Tokiu, Torontu a Sydney.

V minulém roce potěšily centrální banku nejvíce akcie amerických korporací, které vzrostly o jedenáct procent. Naopak britským a australským burzám se nedařilo.

Akciové investice CNB
AkcieReálná hodnota (v miliardách korun)
Evropské 73,5
Americké 26,6
Kanadské 7,0
Japonské 4,9
Australské 4,7
Britské 4,3

ČNB zahájila nákupy akcií v roce 2008. V září toho roku vypukla finanční krize, která prudce srazila burzy na celém světě. Následně ale přišlo rázné oživení cen akcií, na čemž centrální banka vydělala. „Z našeho hlediska musím říct, že akciové indexy byly poměrně velmi dobře načasované. Také jsme se tehdy ohledně časování dost dohadovali, abychom nevstoupili do trhu na vrcholu,“ prohlásil guvernér ČNB Miroslav Singer.

Centrální banka nakupuje přímo akcie jednotlivých společností. ČNB ovšem nespravuje investice do akcií sama. „Naše akciová portfolia spravují společnosti BlackRock a State Street Global Advisors,“ uvedla Kateřina Bartůšková z ČNB. Náklady na správce neuvedla.