Desetitisíce lidí si k hypotéce berou i pojištění, to však má i svá úskalí

Hypotéka

Hypotéka Zdroj: archiv Blesku

Zájemci o hypoteční úvěr si často k půjčce vezmou i pojištění schopnosti splácet nebo životní pojištění. O krytí rizik je u uchazečů o půjčku na bydlení v posledních letech značný zájem. Podle finančních poradců má však nabídka bank i některé nevýhody. 

„U hypoték dnes zaznamenáváme, že si pojištění schopnosti splácet úvěr sjednává každý druhý klient,“ říká Martin Steiner, obchodní ředitel BNP Paribas Cardif Pojišťovny. Ta spolupracuje například s Moneta Money Bank či Sberbank.

Za celý trh ale může být podíl pojištěných klientů nižší. „V rámci trhu údaje nemáme. Odhady hovoří zhruba o jedné třetině,“ sděluje produktový ředitel finančně-poradenské sítě Partners Martin Podávka. Vzhledem k tomu, že loni se podle údajů Hypoindexu společnosti Fincentrum poskytlo 99 477 hypotečních úvěrů, tak pojištění k hypotéce si vzalo 33 tisíc až téměř padesát tisíc zájemců o úvěr na bydlení.

Tip: Jaké sazby vám banky nyní nabídnou? Spočítá vám je naše kalkulačka



Na počet uzavřených pojistek se však v letošním roce nepříznivě podepisuje propad zájmu o hypotéky, který klesl o zhruba třicet procent. „Nižší počet poskytnutých hypoték se logicky odráží i v menším počtu uzavřených pojistných smluv k nim,“ uvádí Michal Teubner z Komerční banky.

Banky přitom motivují zájemce o hypoteční úvěr, aby si k němu sjednali životní pojištění nebo pojištění schopnosti splácet půjčku. „Sjednání životního pojištění není podmínkou pro poskytnutí hypotečního úvěru. Díky životnímu pojištění však klient může získat slevu na úrokové sazbě hypotečního úvěru,“ dodává Teubner.

Finanční poradci sice rovněž radí mít životní pojistku, pokud si člověk bere hypotéku, ale zároveň upozorňují, že nabídka bank má i své nevýhody. Kryje podle Podávky jen invaliditu 3. stupně a nevztahuje se na problémy, které souvisí se zdravotními problémy před počátkem pojištění schopnosti splácet. „Pokud klient chce refinancovat úvěr, pojištění si s sebou nepřenese,“ doplňuje Podávka.

To však nejsou jediná úskalí. „Pojištění schopnosti splácet vlastně nekryje klienta, ale zajišťuje banku v případě výše zmíněných rizik,“ říká Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting. Často totiž stačí podle finančních poradců jen na uhrazení závazku vůči bance, ale neřeší další závazky domácnosti.

Na druhou stranu je pojištění k hypotéce jednodušší než nabídka životních pojistek a pro některé klienty může být i cenově výhodnější. „Pojištění schopnosti splácet chrání finanční závazky v případě ztráty pravidelného příjmu u neočekávaných životních událostí, jako je například ztráta zaměstnání, pracovní neschopnost, ošetřování člena rodiny, invalidita, hospitalizace nebo i úmrtí,“ doplňuje Steiner.