Dividendové hody v Monetě. Přes miliardu dostane PPF, stamiliony Tykač a J&T. Bude hůř

Moneta loni vydělala 5,2 miliardy korun, což znamená téměř o třetinu více než v roce 2021.

Moneta loni vydělala 5,2 miliardy korun, což znamená téměř o třetinu více než v roce 2021. Zdroj: profimedia.cz

Bezmála jeden a čtvrt miliardy korun vynese finanční skupině PPF schválená dividenda Monety Money Bank. Valná hromada banky v úterý mimo jiné schválila osmikorunovou dividendu na akcii, skupina Renáty Kellnerové je přitom s necelými třiceti procenty jejím dominantním akcionářem. Další stamiliony zamíří do skupiny J&T a k miliardáři Pavlu Tykačovi, kteří s PPF dohromady v bance vlastní nadpoloviční většinu.

Moneta loni vydělala 5,2 miliardy korun, což znamená téměř o třetinu více než v roce 2021. V dividendách letos rozděluje přes sedmdesát procent loňského výdělku, konkrétně necelých 4,1 miliardy korun. Vedle skupiny PPF, jejíž ambicí v minulosti bylo spojit svá bankovní aktiva s Monetou, si na zhruba 400 milionů přijde skrze kyperskou společnost Manecomte Pavel Tykač, zhruba obdobnou částku pak inkasuje skupina J&T. 

„Tento rok se očekává, že zisk Monety poklesne, a to především kvůli nižší čisté úrokové marži vzhledem k vyšším nákladům na vklady,“ soudí analytik Fio banky Karel Nedvěd. Samotná banka cílí na zisk minimálně 4,3 miliardy, počítá tedy se zhruba sedmnáctiprocentním poklesem výdělku. „I přes meziroční pokles by tak Moneta měla dosáhnout zisku na úrovni předcovidových let,“ doplňuje Nedvěd. 

Osmikorunová dividenda představuje vzhledem k aktuální tržní ceně akcie dividendový výnos téměř deset procent, tedy nejvyšší mezi domácími bankovními tituly. Od Erste se při současných kurzech akcie a eura investoři aktuálně dostanou díky navrhované dividendě k výnosu na prahu šesti procent, Komerční banka pak očekává brutto výplatu 60,42 koruny na akcii, což momentálně znamená bezmála osmiprocentní výnos.

„V případě Monety jde o poměrně luxusní dividendový výnos pro akcii, která se tak z pohledu valuace při porovnání s dalšími evropskými bankami nachází na nadprůměrných úrovních,“ uvádí analytik společnosti XTB Štěpán Hájek. Dividenda je v absolutním vyjádření zároveň nejvyšší od roku 2018. Před rokem Moneta vyplatila dividendu 3,6 miliardy korun z předloňského čistého zisku, který činil 4,1 miliardy. Dividenda činila sedm korun na akcii.

České banky jako celek loni těžily z vysokých úrokových sazeb. Sektor za loňský rok poprvé v historii vydělal přes sto miliard korun, domácí banky tak vygenerovaly o polovinu vyšší zisky než v roce 2021. Statistiky regulátora uvádí konkrétně cifru převyšující 101 miliard korun, což se blíží součtu bankovních zisků za dvě předcházející léta dohromady. Spíše než expandujícímu byznysu ovšem vděčily tuzemské finanční domy za tučná čísla České národní bance. Významná část zisků totiž plynula z úročení peněz uložených u centrální banky.