Dostihy a sázky o Kyjev. Ukrajinské bondy pohádkově vynášejí, lákají BlackRock i Čechy

Centrum Kyjeva

Centrum Kyjeva Zdroj: Pixabay.com

Finanční svět rozehrál na Ukrajině epickou spekulativní hru. Týká se vývoje cen kyjevských vládních dluhopisů, které na jedné straně představují extrémně rizikové aktivum, na straně druhé ale také rezervoár rychlých zisků i v řádu desítek procent. Právě druhý ze scénářů se přitom odehrál v posledních týdnech. Investoři do ukrajinských státních bondů si totiž za poslední měsíc mohli přijít až na třetinový zisk. Výnos sázek na bondy uskutečněných spekulanty včetně amerických legend formátu BlackRock přitom není podmíněn úspěchem ukrajinské armády na frontě, nýbrž výší dolarových rezerv Kyjeva. V této disciplíně si přitom země aktuálně vede rekordně dobře.

„Ceny dolarových dluhopisů od začátku roku rostou v důsledku spekulací o zveřejnění návrhu na restrukturalizaci cizoměnového ukrajinského státního dluhu pod taktovkou MMF a před uplynutím dříve domluveného dvouletého prodloužení splatnosti,“ uvádí manažer fondu Conseq Invest Dluhopisy Nové Evropy Jan Schiller.

Fond Consequ podle posledních dostupných údajů v polovině loňského roku držel kyjevské bondy ze čtyř různých emisí v objemu bezmála dvou set milionů korun, což představovalo přes patnáct procent hodnoty majetku celého fondu. 

Investoři v současnosti považují prakticky za jisté, že ukrajinská vláda všechny své dluhy nesplatí. „Dolarové instrumenty jsou již druhým rokem v procesu restrukturalizace s prodlouženou splatností a obchodují se bez kuponového výnosu,“ připomíná Schiller.

V důsledku očekávané restrukturalizace dluhů by tak Ukrajina zaplatila jen určitý podíl svých závazků. A právě spekulace na míru uspokojení věřitelů je podstatou aktuálních sázek na vývoj ukrajinských bondů. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!