Draghi: Pro udržení eurozóny udělám cokoli

Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace.
ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky

Sazba zůstává. ECB ponechala základní úrok na jednom procentu. Její šéf Mario Draghi řekl, že eurozóna vykazuje signály stabilizace. ECB přesto snížila výhled letošního vývoje ekonomiky Zdroj: reuters

Prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi slíbil udělat cokoliv, aby uchránil eurozónu před rozpadem. Jeho odhodlání zahrnuje i snahu bojovat s nerozumně vysokými náklady na obsluhu státního dluhu členských zemí.

Draghiho výrok o maximální snaze zabránit rozpadu eurozóny měl okamžité dopady na euro, dluhopisy, akcie i zlato, neboť trh si jej vyložil jako předzvěst mimořádně silného zásahu na podporu eura.

„V rámci našeho mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, aby ubránila euro. A věřte mi, bude to opravdu stačit,“ uvedl Draghi v Londýně, kde se účastní konference o investicích. „Pokud výše nákladů na obsluhu státního dluhu negativně ovlivňuje fungování prostředků transmise měnové politiky, tak k zásahu máme mandát,“ dodal Draghi, jehož cituje agentura Reuters.

Euro po slovech šéfa ECB okamžitě začalo posilovat a vůči dolaru se jeho kurz vyšplhal na 1,2177 dolarů. Naopak ceny dluhopisů začaly klesat. Hlavní akciové indexy smazaly ztráty, případně zrychlily růst, takže panevropský index FTSEurofirst 300 přidával asi 0,3 procenta na 1021 bodů.

Zhruba o jedno procento se zvýšila cena zlata, která vystoupila na 1620 dolarů (asi 34 120 korun za troyskou unci (31,1 gramu). Růst ceny zlata je odrazem názorů, že podpora eura by mohla spočívat i ve výrazném rozšíření měnové báze, tedy v tištění peněz, a tedy i jejich znehodnocení.