Dvě řecké banky budou od eurozóny potřebovat 5,7 miliardy eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Řecké bankovní domy Piraeus a National, které patří ke čtyřem největším soukromým bankám v Řecku, budou od eurozóny potřebovat nový kapitál ve výši 5,7 miliardy eur (154,1 miliardy korun) na řešení svých kapitálových potřeb. Oznámila to řecká vláda. Dalším dvěma velkým bankám Eurobank a Alpha se podařilo získat dostatek potřebného kapitálu pomocí prodeje akcií soukromým investorům. Částka na rekapitalizaci bank je tak nižší, než se původně čekalo.

Evropská centrální banka (ECB) na konci října uvedla, že čtyři hlavní soukromé banky v Řecku budou potřebovat maximálně 14,4 miliardy eur, aby přežily. Záchranný program pro Řecko přitom na jejich rekapitalizaci počítal s částkou až 25 miliard eur. Činitelé eurozóny minulý týden odhadovali, že řecké banky budou potřebovat jen šest až devět miliard eur.

„Dvě systémové banky podle nejnovějších údajů dokázaly pokrýt veškeré své kapitálové potřeby za pomoci soukromých investorů,“ uvedla mluvčí řecké vlády. Další dvě banky ale mají vyšší potřeby, než s jakými se počítalo v základním scénáři, a budou na dokončení tohoto procesu potřebovat zhruba 5,7 miliardy eur.

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) v pondělí uvolnil další dvě miliardy eur (54 miliard korun) ze záchranného programu v objemu 86 miliard eur, na kterém se silně zadlužené Řecko v létě dohodlo s mezinárodními věřiteli. Řecko za to minulý týden muselo schválit soubor reforem, které požadují věřitelé. Týkaly se například pravidel pro zabavování nemovitostí při nesplácení hypoték a pro správu daňových nedoplatků.