ECB nezměnila program financování pro řecké banky

Řecká Piraeus Bank

Řecká Piraeus Bank Zdroj: Piraeus Bank

Evropská centrální banka (ECB) se rozhodla ponechat objem nouzového financování řeckých bank beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu korun). Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informovaný zdroj. Řecké banky jsou nyní na financování z nouzového programu ELA závislé.

Peněžní ústavy v Řecku jsou již více než týden zavřené. Banky musely zavřít poté, co jim ECB odmítla zvýšit objem nouzového financování. Oficiálně se měly banky znovu otevřít toto úterý, pak byl tento krok odložen a podle posledních informací budou zavřené nejméně do pátku.

Řekové nyní mohou vybírat peníze pouze z bankomatů, denní limit pro jednu kartu byl stanoven na 60 eur (zhruba 1600 korun). Vláda také omezila převody peněz do zahraničí.

ECB tento týden uvedla, že úkolem programu nouzového financování bank je podpora solventních bank, které čelí dočasným problémům s likviditou. Nemůže proto poskytnout další finance řeckým bankám za mimořádně štědrých podmínek nebo při nedostatečném krytí. Na počátku týdne již ECB zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA.

Někteří členové rady guvernérů ECB již delší dobu vyjadřují rezervovaný postoj vůči poskytování pomoci řeckým bankám. Německý zástupce, prezident německé Bundesbanky, Jens Weidmann je velkým kritikem tohoto rozhodnutí a nedávno zpochybnil spolehlivost řeckých bank.