ECB udrží řecké banky do nedělního unijního summitu nad vodou

Řecká banka, fronta na výběr z bankomatu

Řecká banka, fronta na výběr z bankomatu Zdroj: ctk/AP

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi hlavy zemí eurozóny na jejich úterním mimořádném zasedání ujistil, že jeho instituce udrží řecké banky nad vodou do nedělního summitu celé Evropské unie. Po rokování v Bruselu to řekla německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande.

„ECB zajistí pro Řecko do neděle minimální potřebnou peněžní likviditu,“ řekl Hollande podle agentury Reuters. Neděli označili lídři za definitivní termín k nalezení dohody mezi Aténami a věřiteli.

Řecké banky jsou nyní plně závislé na financování z programu nouzového financování bank (ELA), jehož limit určuje ECB. Ta v úterý konstatovala, že úkolem ELA je podpora solventních bank, které čelí dočasným problémům s likviditou, a nemůže jím tedy být další financování řeckých bank za mimořádně štědrých podmínek nebo při nedostatečném krytí. ECB ale podle komentátorů nechce, aby byla vnímána jako možný viník kolapsu řeckých bank a následného odchodu země z eurozóny.

ECB zajistí pro Řecko do neděle minimální potřebnou peněžní likviditu

V pondělí ECB rozhodla ponechat strop úvěrů z ELA pro řecké banky beze změny na zhruba 89 miliardách eur (2,4 bilionu korun). Zároveň však zpřísnila podmínky pro záruky požadované od řeckých bank za úvěry z ELA.

Řecké banky jsou po červnovém krachu jednání s věřiteli terčem masových výběrů vkladů, což spolu s neochotou ECB zvýšit objem ELA přimělo Atény před týdnem k uzavření bank. Limit pro výběr peněz z bankomatů pro běžné občany stanovila na 60 eur denně. Zdroje z řeckých bank ale v úterý agentuře Reuters řekly, že hotovost v bankách a bankomatech dojde během několika dní.