ECB: Pokud Madrid požádá, budeme připraveni pomoci

bankovní krize

bankovní krize Zdroj: profimedia.cz

Finanční trhy vyděsila zpráva, že Evropská centrální banka (ECB) odmítla plán španělské vlády dodat znárodněnému finančnímu ústavu Bankia devatenáct miliard eur vložením vládních dluhopisů do mateřské společnosti Bankie a jejich následnou výměnou za likviditu ECB.

ECB však informace deníku Financial Times a agentury Bloomberg popřela s tím, že plán s ní nikdo nekonzultoval a že v případě zájmu je připravena madridské vládě poradit.

„Navzdory zprávám, které se objevily v médiích, nikdo s Evropskou centrální bankou nekonzultoval a ECB nevyjádřila názor na plány, které mají španělské úřady s rekapitalizací jedné z velkých španělských bank,“ uvedla ECB.

Spekulace o odmítnutí plánu španělské vlády se vynořily v době, kdy se výnosy španělských dluhopisů opět šplhají vzhůru. Výnos desetiletých státních bondů přesáhl 6,6 procenta a dostal se nejvýše od začátku roku. Blíží se k hranici sedmi procent, jež se obecně považuje za dlouhodobě neudržitelnou.

Evropské akciové trhy se včera odpoledne mírně vzpamatovaly z dopoledních propadů a dostaly se do červené nuly. Od denního minima 1,2432 dolaru za euro se odrazila i společná evropská měna. Česká koruna včera nadále oslabovala až k úrovni 25,70 za euro. názory str. 15