ECB přitlačí s nákupy dluhopisů

Sídlo ECB ve Frankfurtu,

Sídlo ECB ve Frankfurtu, Zdroj: CTK

Evropská centrální banka (ECB) se chystá tento a příští měsíc nalít na trh ještě více peněz, než se plánovalo. Dnes to oznámil Benoit Coeure, člen výkonné rady ECB s tím, že centrální bankéři se tak snaží vykompenzovat nízkou likviditu, která na dluhopisovém trhu v tomto ročním období běžně panuje.

„Jsme si vědomi sezónnosti obchodování na dluhopisovém trhu, která je charakterizována nízkou aktivitou mezi polovinou července a koncem srpna,“ uvedl Coeure ve svém projevu v Londýně. „Pokud toho dopředu nakoupíme víc, můžeme se části zase v září zbavit, až se likvidita na trh vrátí.“

Podle všeho se k takovému kroku ECB odhodlala kvůli nedávnému propadu na dluhopisovém trhu navzdory tomu, že centrální banka od počátku roku na trh pumpuje nová eura. Nedávný výprodej poslal výnosy německých dluhopisů strmě vzhůru a z globálních dluhopisových trhů vymazal 400 miliard dolarů.

Trh zareagoval

Vládní dluhopisy zemí eura na prohlášení rychle zareagovaly a rostly. Výnos desetiletého německého dluhopisu poklesl o osm bazických bodů, což je velký jednorázový pohyb, a dostal se na 0,55 procenta.

ECB začala dluhopisy za 60 miliard eur měsíčně nakupovat letos v březnu a v prvních dvou měsících se ji podařilo dosáhnout vytyčeného cíle. U menších členských zemí eurozóny měla už na počátku programu problém sehnat dostatečné množství dluhopisů nabízených ke koupi.