ECB startuje třetí pokus o návrat důvěry v evropské banky

euro, ECB

euro, ECB Zdroj: ECB

Hra o důvěru v evropské bankovnictví postoupila do dalšího kola. Jelikož dva dosavadní pokusy Evropské centrální banky, kterak otestovat sílu finančního sektoru, odsoudila kritika za slabost a netransparentnost, na stole je nejkomplexnější test zdraví bank v dějinách eurozóny. Experti varují, že opravdu důsledná prověrka evropského finančnictví může otevřít pověstnou Pandořinu skříňku. Tento názor podporuje i první reakce trhů. Investoři se totiž začali zbavovat akcií evropských bank.

„Zatímco v předešlých pokusech šlo o to dokázat, že evropské bankovnictví je relativně stabilní, tentokrát by testy měly více ukázat jeho skutečný stav,“ uvádí Petr Sklenář z J&T Banky. Celkem 128 největších bank eurozóny se podrobí ročnímu testu kvality aktiv a kapitálové přiměřenosti. Hodnocení má vycházet z norem Evropského bankovního úřadu (EBA), které jsou přísnější než globální regulační pravidla Basel III.

Vyšší požadavky na kvalitu bankovních aktiv a výši kapitálu se dotknou především bank na evropské periferii. Ačkoli tyto země hlásí meziroční propad v úvěrování ekonomiky v řádu desítek procent, utažení regulatorních podmínek může situaci dále vyhrotit. „Požadavky na kapitál mohou být výzvou pro některé menší banky, především na periferii,“ uvádí Michael Symonds z Daiwa Capital Markets. Lakmusovým papírkem významu testů může být přístup regulátorů k vládním dluhopisům v aktivech bank. „Zatímco dříve byly státní dluhy když hopisy vnímány jako nejméně riziková aktiva, která mohou banky vlastnit, během krize se některé dluhopisy staly zásadním zdrojem rizika,“ uvádí Luděk Niedermayer z Deloitte. Evropský bankovní úřad ovšem stále považuje dluhopisy evropských vlád za bezrizikové. Provázanost bank s hospodařením národních vlád přitom roste, podíl vládních dluhopisů v Itálii nebo Španělsku dosahuje deseti procent aktiv bankovního sektoru.

Realizace zátěžových testů dosáhne takového měřítka, že ji ECB nepokryje z vlastních personálních zdrojů. Do Frankfurtu se tak na rok sjede celá tisícovka bankovních expertů ze všech koutů Evropy.