EGAP vystavila stopku pro nové projekty na Ukrajině

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) nebude až do vyřešení situace na Ukrajině pojišťovat nové projekty v zemi. Dál bude sice obchodní případy projednávat, zároveň ale dočasně pozastavila jejich schvalování. Rozhodlo o tom představenstvo firmy.

„V souvislosti se současným děním na Ukrajině EGAP neregistruje žádný nový obchodní případ, u kterého by bezprostředně hrozilo riziko pojistné události,“ uvedla firma.

Podle analytiků nynější dění na Ukrajině tuzemskou ekonomiku příliš neovlivňuje, i když čeští exportéři do této země čelí zvýšenému riziku. „Přímé obchodní vazby České republiky a Ukrajiny jsou poměrně omezené. Na Ukrajinu směřuje pouhé jedno procento z celkového českého exportu. Podíl dovozu z Ukrajiny na celkovém dovozu do České republiky je dokonce ještě nižší,“ uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Z celkové pojistné angažovanosti EGAP činí obchodní případy na Ukrajině 3,4 procenta, tedy přibližně osm miliard korun. V Rusku je přitom angažovanost EGAP desetkrát vyšší a představuje zhruba 80 miliard korun. Pojištěné obchodní případy jsou většinou státní i soukromé strategické podniky v zemi.

V případě další eskalace vývoje na Ukrajině je podle analytiků největším rizikem přerušení dodávek plynu. „I když takový scénář krátkodobě nelze vyloučit, jeho pravděpodobnost snižuje skutečnost, že by ekonomicky neprospěl ani Rusku, které by přišlo v Evropě o pověst spolehlivého obchodního partnera,“ uvedl k dalšímu možnému vývoji analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Navíc podle Marka by případné výpadky bylo možné do značné míry nahradit alternativními cestami. „Co se týče rizika ukrajinského bankrotu, pojistka proti nesplacení ukrajinských státních dluhopisů s pětiletou splatností ve formě CDS kontraktu nyní ve své ceně zahrnuje 55procentní pravděpodobnost bankrotu,“ dodal Marek.