EGAP zachraňuje půjčky ruských firem, kvůli sankcím nezvládají splácet

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Ruské firmy mají kvůli hospodářským sankcím potíže se splácením půjček od českých bank. Celkem jde o více než deset miliard korun. Státní pojišťovna EGAP se proto nyní snaží tyto dluhy restrukturalizovat. V případě neschopnosti ruských společností splácet by totiž bankám musela vyplatit pojistné plnění.

„EGAP počítá s tím, že na začátku příštího roku bude muset restrukturalizovat více než deset případů v Rusku,“ sdělila Lidovým novinám mluvčí pojišťovny Hana Hikelová.

Dva případy už EGAP schválil. Restrukturalizace by neměla prodloužit dobu splácení, dlužníci v příštích měsících zaplatí méně, později se ale splátky zvýší.

Ruské firmy si půjčovaly nejčastěji v eurech, jejich schopnost splácet tedy se snižováním hodnoty rublu klesá. Ruská měna oslabila od začátku roku vůči euru zhruba o 20 procent, proti dolaru asi o 30 procent. Ruské společnosti z úvěrů většinou financovaly dodávky od českých vývozců.

Pro EGAP je Rusko nejvýznamnějším trhem, momentálně je tamní pojistná angažovanost 56 miliard korun, což je zhruba čtvrtina celkové angažovanosti. S odstupem následují Ázerbájdžán a Turecko.