Erdoğan prozřel. Turecká lira mohutně zpevňuje

Turecká lira se nedávno propadla na rekordně nízkou hodnotu. Od pondělí však prudce posiluje.

Turecká lira se nedávno propadla na rekordně nízkou hodnotu. Od pondělí však prudce posiluje. Zdroj: profimedia.cz

Turecký prezident Erdoğan v pondělí představil mimořádná opatření, kterými hodlá ochránit hodnotu národní měny.
2
Fotogalerie

Kontroverzní měnová politika prosazovaná tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoğanem divoce pohazuje s hodnotou turecké liry. Ta v tomto týdnu začala po nedávném historickém propadu nečekaně prudce posilovat vůči euru i dolaru. Od pondělí její hodnota vzrostla už o 65 procent. Reagovala tak na Erdoğanem představené plány k zastavení její devalvace.

„Odteď žádný z našich občanů nebude muset měnit své úspory v lirách za zahraniční měny,“ oznámil Erdoğan. Docílit toho hodlá například dočasným zrušením desetiprocentní daně pro investice do lirových bankovek. 

Úřady budou také exportérům nabízet termínové měnové konverze (závazek prodat nebo koupit peněžní prostředky v jedné měně za peněžní prostředky ve druhé měně za kurz platný v okamžik uzavření obchodu – pozn. aut.). Mají se též navýšit státní příspěvky do penzijního systému pro zaměstnance soukromého sektoru. 

Turecko se stejně jako státy Evropské unie potýká s vysokou inflací, která se v současné době pohybuje okolo dvaceti procent. Prezident Erdoğan se však na rozdíl od drtivé většiny světových ekonomů domnívá, že její růst nezpomalí zvyšováním úrokových sazeb, ale naopak jejich snižováním. 

Autoritářský politik proto letos opakovaně přinutil tureckou centrální banku, aby základní úrokovou sazbu zmenšila. Jen za poslední čtyři měsíce centrální banka sazbu stlačila z devatenácti na čtrnáct procent.   

Tento krok vyvolal rekordní oslabení turecké liry. Platidlo jenom od září ztratilo více než polovinu své hodnoty oproti dolaru. Na nové dno se lira dostala v závěru minulého týdne. V jednu chvíli stál Turky jediný dolar přes 17,4 liry.

Následky byly pro běžné občany natolik citelné, že zaměstnanci tureckých supermarketů ani nestačili vyměňovat cenovky na základních potravinách. Řada zejména chudších obyvatel se propadla do finanční tísně a přední firemní asociace začaly veřejně obviňovat vládu z destabilizace ekonomiky.   

Nyní se však měna po Erdoğanově projevu odrazila k rychlému růstu. V době uzávěrky tohoto článku se dostala pod třináct lir za dolar. Podle agentury Bloomberg je prezidentovo současné rozhodnutí známkou toho, že začíná chápat svůj omyl.   

Zahraniční analytici si zatím netroufají odhadnout, jakým směrem se bude měnová politika země vyvíjet dále. Agentura S&P předminulý pátek potvrdila hlavní úvěrový rating Turecka na stupni B+, výhled ale zhoršila na negativní. Zdůvodnila to právě nejasným vývojem měnové politiky a sílícím externím rizikem. To znamená, že agentura by mohla později přistoupit i ke snížení hlavního ratingu.        

Vše, co potřebujete vědět o rostoucí inflaci ve světě:

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub