EU chce obnovit důvěru v bankovní testy, prověrky zpřísní

ECB

ECB Zdroj: ECB

Velké evropské banky musí při nejbližších zátěžových testech překonat větší překážky, než při dřívějších prověrkách. Vypořádat se musí například s požadavkem na větší vlastní kapitál.

Na evropské banky se chystá dosud nejtěžší zdravotní prověrka. Evropský bankovní úřad (EBA) bude nově požadovat vlastní kapitál ve výši nejméně 5,5 procenta celkového jmění. Poslední test v roce 2011 požadoval o půl procenta méně.

Prověrkami musí na jaře v létě letošního roku projít 124 bank z 22 členských států Evropské unie, které představují více než polovinu evropského bankovnictví. V roce 2011 přitom evropské orgány testovaly jen 91 finančních domů. Přesný plán dvou chystaných krizových scénářů úřady zveřejní v dubnu, výsledky pak na konci října. Testu se nevyhnou ani matky českých bank.

Simulované scénáře budou v každém případě zahrnovat propad ekonomiky, nahromadění nesplácených dluhů, propad cen státních dluhopisů či potíže s refinancováním. Oproti předchozím testům si tentokrát budou národní regulátoři pro své banky stanovit dodatečné podmínky, které musí splnit.

Dosavadní zátěžové testy Evropské centrální banky sklízely kritiku za neprůhlednost a nedostatečnou přísnost. Také proto budou nové prověrky vycházet z požadavků EBA, které jsou přísnější než globání pravidla Basel III.